College van Beroep voor het bedrijfsleven


Beroep met betrekking tot aangekondigd openbaar tenderbod op aandelen Hunter Douglas

Op 20 juni 2005 hebben vier vennootschappen beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven tegen twee besluiten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in verband met het aangekondigde openbaar tenderbod van Bergson Holdings N.V. op de aandelen in het kapitaal van Hunter Douglas N.V. Deze besluiten zouden blijken uit een persbericht van Hunter Douglas en Bergson van 1 juni 2005 en een brief van AFM van 13 juni 2005. Tegelijkertijd is gevraagd om voorlopige voorzieningen te treffen.

Het beroep richt zich tegen de gestelde weigering van AFM om maatregelen te treffen in reactie op het voornemen van Bergson om een openbaar tenderbod uit te brengen op 10.500.000 gewone aandelen in het kapitaal van Hunter Douglas. Daarnaast richt het beroep zich tegen de goedkeuring die AFM volgens de indieners van het beroep heeft gegeven aan het proportioneel acceptatiesysteem waarvan bij het tenderbod wordt uitgegaan.

De vier vennootschappen die in beroep komen, zijn minderheidsaandeelhouders in het kapitaal van Hunter Douglas N.V.

In het beroepschrift wordt gesteld dat R. Sonnenberg via Bergson de meerderheid van het geplaatste aandelenkapitaal in Hunter Douglas bezit. De Wet toezicht effectenverkeer 1995 staat volgens de indieners van het beroepschrift structurering van het openbaar bod in de vorm van een tenderbod niet toe, omdat de bieder na gestanddoening van een tenderbod niet meer dan 30% van het geplaatste kapitaal van een vennootschap mag houden. Bergson komt zelfs vóór het tenderbod al boven deze grens uit.

Door tevoren preferente aandelen Hunter Douglas ter waarde van EUR 60.000.000 uit te geven en te plaatsen bij een derde, wordt getracht te bewerkstelligen dat Bergson na gestanddoening van het tenderbod onder deze 30%-grens blijft. De AFM zou ten onrechte deze handelwijze accepteren, met voorbijgaan aan doel en strekking van de wet, aldus nog steeds de indieners van het beroep.

In het beroepschrift is gevraagd om een versnelde behandeling, omdat Hunter Douglas en Bergson voornemens zijn eind juni 2005 het biedingsbericht beschikbaar te stellen.

Het College heeft dit verzoek ingewilligd en zal het beroep ter zitting behandelen op dinsdag 28 juni 2005 om 14.00 uur.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 23 juni 2005 Naar boven