Gemeente Zevenaar


Toorank werkt aan brandveiligheid

Door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2005 zijn B&W van de gemeente Zevenaar bevoegd gezag geworden voor vergunningen en handhaving van de vergunningen. Dit geldt onder andere ook voor de distilleerderij Toorank, gevestigd op bedrijventerrein Hengelder. De gemeente Didam heeft in december 2004 een nieuwe milieuvergunning aan Toorank afgegeven. Het bedrijf heeft hiertegen beroep ingesteld bij de Raad van State. Toorank vindt dat er veel te zware voorschriften in deze vergunning zijn opgenomen.

De gemeente Zevenaar wil niet wachten op de uitkomst van het beroep en is een overleg gestart met de directie van Toorank . De gemeente en het bedrijf hebben besloten om een nieuw traject in te slaan van vergunningen en meldingen. Dit met het uiteindelijke gezamenlijke doel om binnen afzienbare tijd te voldoen aan de geldende milieu- en brandveiligheidseisen.

Dit overleg verloopt tot nu toe open en zeer constructief. Raad van State is verzocht de behandeling van het beroep voorlopig aan te houden.

Afspraken
Inmiddels is de bouwvergunning voor de opvangbak verleend en er zijn verschillende afspraken gemaakt o.a. over het nemen van tussentijdse maatregelen en voorzieningen om te komen tot een aanvaardbaar brandveiligheidsrisico. Deze maatregelen en voorzieningen zijn inmiddels gerealiseerd, met uitzondering van de opvangbak. Hiervan is de bouw in week 30 gepland.

De gemeente Zevenaar gaat ervan uit dat Toorank ook de andere zaken met dezelfde voortvarendheid oppakt, zoals het bouwen van de opvangbak.