De Unie


Rabobank-CAO trendsettend naar andere financials

âContainerbegrip âsociale innovatieâ krijgt eindelijk een gezichtâ

Culemborg, 23 juni 2006 â De Unie verwacht dat het onderhandelingsresultaat bij Rabobank een voorbeeldwerking heeft naar andere CAOâs in de financiële dienstensector. Bij ING en de commerciële verzekeraars lopen de onderhandelingen vooralsnog moeizaam. âHet resultaat bij Rabobank zal een katalyserende werking hebben aan de overlegtafels van concurrerende bankverzekeraarsâ, zegt Wim ter Welle, bestuurder van vakbond De Unie, die het resultaat bestempelt als âvernieuwend en trendsettendâ.

âWe zijn verder gegaan dan het betere plak- en knipwerk en het repareren van de door Den Haag opgedrongen horrordossiers. Het zogenaamde âpersoonlijk budgetâ geeft medewerkers de mogelijkheid om zelf keuzes te maken in hun arbeidsvoorwaarden. De een zal kiezen voor eerder stoppen met werken, een ander kiest liever voor een paar maanden onbetaald verlof met (gedeeltelijk) behoud van pensioenopbouw en weer een ander gebruikt het voor de babykamer. De verantwoordelijkheid ligt waar hij hoort en het containerbegrip âsociale innovatieâ krijgt eindelijk een gezichtâ, aldus Wim ter Welle, die verder vindt dat andere werkgevers in de financiele dienstverlening niet langer achter kunnen blijven.

Belangrijkste resultaten:

* De optelsom van een structurele loonsverhoging van 2,5% (van jaarinkomen) en een extra budget voor individuele keuzes van 0,3% van het jaarsalaris zit aan de bovenkant van elders behaalde CAO-resultaten.

* Vrij besteedbaar persoonlijk budget van 1,8% van het 12-maandsalaris.

* Een extra storting van 800 miljoen euro in het pensioenfonds door Rabobank.

* Nieuwe pensioenregeling (2,25% opbouw, franchise 13.500, geïndexeerd middelloon) gecombineerd met levensloop, persoonlijk budget en/of extra pensioensparen via overgangsregeling, waardoor uittreedleeftijd dichtbij de huidige regeling ligt.
* Handhaving van Sociaal Statuut: boventalligen worden niet ontslagen, maar bemiddeld van baan naar baan (intern of extern).
* Maximale loonaanvulling in het tweede ziektejaar gekoppeld aan inspanningsverplichting voor de diverse RABO-werkgevers om elkaars gedeeltelijk arbeidsongeschikten te reïntegreren en op te vangen.

De Rabobank-CAO loopt van 1 mei 2005 tot 1 mei 2007 en geldt voor ongeveer 41.500 medewerkers. Daarmee is de Rabobank-CAO de grootste ondernemings-CAO van Nederland. De Unie is de grootste vakbond bij Rabobank Nederland.

* Het onderhandelresultaat kunt u hier downloaden.