Nederland succesvol bij verwerven Europese RenDsubsidies

23.06.2005 / 17:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem

Nederland ontving tot nu toe 540 miljoen euro uit Europese Kaderprogramma

Nederland succesvol bij verwerven Europese r&d-subsidies

Nederlandse partijen hebben tot nu toe 540 miljoen euro ontvangen uit het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling van de Europese Gemeenschap. Daarmee ontvangt Nederland een procent (85 miljoen) meer dan dat het bijdraagt aan het Kaderprogramma. Daarnaast blijkt dat projecten met een Nederlandse coördinator een slaagkans hebben van 28 procent. Dat is beduidend hoger dan de gemiddelde Europese slaagkans, die 22 procent bedraagt. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit een tussenrapportage die EG-Liaison, het Nederlands contactpunt voor dit Europese subsidieprogramma, op 23 juni 2005 presenteerde. Het Zesde Kaderprogramma, dat loopt van 2002 tot en met 2006, is bedoeld om innovatieve samenwerkingsverbanden tussen Europese bedrijven te stimuleren.

Het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling is de verzamelnaam voor een groot aantal internationale R&D-subsidies die de Europese Commissie aanbiedt. Daarin staan onder andere genomica en biotechnologie t.b.v. de gezondheidszorg, ict, nanotechnologie, voedselkwaliteit en -veiligheid, en duurzame energiesystemen centraal. Bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden, maar ook bijvoorbeeld het MKB kunnen gebruikmaken van de subsidies.

EG-Liaison is het informatiecentrum voor Nederlandse bedrijven en instellingen die van deze subsidiemogelijkheden gebruik willen maken. Door voorlichting en advies, maar ook door het bijeen brengen van onderzoekspartners en het geven van cursussen, tracht EG-Liaison (onderdeel van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken) de Nederlandse deelname in omvang en kwaliteit te bevorderen. Uit de tussenrapportage over het Zesde Kaderprogramma, die op 23 juni gepresenteerd werd, blijkt dat dit de afgelopen jaren goed gelukt is. Nederland scoorde op bijna alle thema's bovengemiddeld. Het subsidiegeld, maar ook de mogelijkheid om op hoog internationaal niveau samen te werken, vormen een belangrijke stimulans voor de versterking van de strategische positie van de Nederlandse kenniseconomie, zoals van bedrijven en onderzoeksinstellingen.