Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat RABO-bank-CAO
23-06-2005

In de nacht van 22 op 23 juni jongstleden is er een onderhandelingsresultaat bereikt over de Rabobank-CAO. Omdat met name op de voor de CNV Dienstenbond belangrijke punten, te weten: inkomen, pensioen en levensloop, arbeidsongeschiktheid en inzetbaarheid goede resultaten zijn bereikt stemt dit resultaat tot tevredenheid. Wij leggen het positief aan u voor. U kunt tot 25 juli a.s. instemmen met het resultaat.

Door alle maatregelen uit Den Haag waren de onderhandelingen dit jaar moeizamer dan andere jaren. Zowel met betrekking tot pensioen als met betrekking tot arbeidsongeschiktheid staan grote wettelijke veranderingen voor de deur. Die veranderingen hebben grote gevolgen voor de CAO. Tevens wilden wij rekening houden met de wensen van zowel jongeren als ouderen. Daarenboven hebben wij ons beseft dat door alle maatregelen uit Den Haag van medewerkers verwacht worden dat zij langer blijven werken en werken bij arbeidsongeschiktheid, waardoor inzetbaarheid van medewerkers een belangrijk onderwerp werd. Immers de CNV Dienstenbond wil graag dat de medewerkers fit de eindstreep halen.

Hieronder vindt u in grote lijnen het resultaat. De volledige tekst kunt u hier lezen.
Loon en looptijd
Voor een looptijd van 2 jaar is per 1-8 -2005 een loonsverhoging van
1,25% en per 1-7-2006 van 1,5% afgesproken. Daarnaast wordt per
1-9-2006 0,3% van het jaarsalaris structureel ter beschikking gesteld voor het persoonlijk budget.

Pensioenen
Er komt 1 pensioenregeling, die vanaf 1-1-2006 voor alle medewerkers gaat gelden. De pensioenleeftijd wordt 65 jaar. Echter het is wel mogelijk om eerder te stoppen met werken als de medewerker dat wil. Daarvoor stelt de Rabobank een budget beschikbaar dat bestaat uit 2 componenten. Ten eerste wordt het geld dat voor de komende 20 jaar benodigd was voor prépensioen naar voren gehaald en in een pot gestopt. Ten tweede krijgen medewerkers jaarlijks een persoonlijk budget van 1,5%. Dat budget kan gebruikt worden voor pensioen, levensloop, maar kan ook gecasht worden. Als men beide componenten voor pensioen gebruikt is het mogelijk om tussen de 62,5 jaar en 63 jaar er uit te gaan, waarbij rekening is gehouden met het huidige uitkeringsniveau. Als medewerkers ervoor kiezen om het persoonlijk budget ergens anders voor te gebruiken, dan zal of de pensioenleeftijd of het uitkeringsniveau veranderen, maar dat kunnen medewerkers zelf bepalen.

Arbeidsongeschiktheid
Streven is dat medewerkers, ook in geval van arbeidsongeschiktheid, zo gezond mogelijk hun werk uitoefenen. Daarom is een beleid afgesproken, waarbij preventie, ziekte-verzuim en verzuimbegeleiding, reïntegratie en beleid rondom arbeidsongeschiktheid niet los van elkaar kunnen worden gezien. Belangrijk daarbij zijn de afspraken over de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid. Op grond van afspraken in Den Haag zijn wij genoodzaakt daarover andere afspraken te maken dan degene die in de huidige CAO staan. In het 1e ziektejaar blijft de betaling 100%. In het 2e ziektejaar ontvangt de medewerker als hij niet werkt 70%. Als hij wel werkt, dan ontvangt hij het salaris over het gedeelte dat hij werkt en over dat gedeelte dat hij niet werkt ontvangt hij een aanvulling van 80% van het verschil tussen het salaris voor ziekte en het salaris bij werkhervatting.

Dat betekent afhankelijk van het aantal uren dat hij werkt een salaris tussen de 80% en 99%. Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn ontvangen 90% van het salaris. In uitzonderlijke gevallen kan dat 100% worden. Na het 2e ziektejaar ontvangen volledig arbeidsongeschikten inclusief hun uitkering 80% van het salaris voorafgaand bij ziekte. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten geldt dat zij in principe in dienst blijven bij Rabobank en een inkomen hebben van tussen de 80% en 99%.

Inzetbaarheid
Door met name de inzet van de CNV Dienstenbond is inzetbaarheid als centraal thema benoemd bij alle andere CAO-onderwerpen. Maar ook in de toekomst zal dit een belangrijk item zijn. Daarom zijn er zowel afspraken voor de korte termijn als voor de lange termijn gemaakt. Belangrijke afspraken op de korte termijn zijn dat medewerkers de mogelijkheid krijgen om periodiek een loopbaancheck te doen bij een bureau naar hun keuze, de introductie van een levensloopregeling ( zowel aan het eind van de carriere als tussentijds kan onbetaald verlof worden opgenomen, waarvoor men gespaard heeft bijvoorbeeld door het hierboven genoemde persoonlijk budget) en meer aandacht voor ontwikkeling van medewerkers. Op lange termijn zal een werkgroep aan de slag gaan met levensfasebewust personeelsbeleid en loopbaanombuigingsbeleid.

Overige onderwerpen
Naast de bovengenoemde punten zijn er ook afspraken gemaakt over de verlof-spaarregeling, de kinderopvangregeling, de overlijdensuitkering, de geschillenregeling, indexatie van de VUT-uitkering, Internationale Collegialiteit en naleving van de CAO. Met betrekking tot de basisverzekering ziektekosten is afgesproken als duidelijk is wat dat voor medewerkers betekent CAO-partijen hierover zullen overleggen.

U kunt reageren op dit onderhandelingsresultaat via secfd@cnvdibo.nl. Zet er dan svp wel bij dat het de Rabobank-CAO betreft. U kunt reageren tot 25 juli 2005. De CNV Dienstenbond is tevreden en legt het resultaat positief aan u voor.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl). of telnr 023 56 51 052.