Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond tevreden: CAO Rabobank zet de toon! 23-06-2005

CNV Dienstenbond is tevreden over het vannacht bereikte onderhandelingsresultaat over een Rabobank-CAO. Op alle punten hebben we binnengehaald wat we wilden. Loonsverhoging, pensioenvoordeel, winst voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en betere inzetbaarheid. Hiermee is de toon voor de rest van de branche gezet!, aldus CNV Dienstenbondbestuurder Ike Wiersinga.

De looptijd van de nieuwe CAO is van 1 mei 2005 tot 1 mei 2007. Voor dit jaar is een loonsverhoging afgesproken van 1,25 procent. Volgend jaar bedraagt de verhoging 1,5 procent. Vanaf dan is er daarnaast een structureel budget van 0,3 procent overeengekomen. Deze kan gebruikt worden voor levensloop of pensioen. Ook kan er gecasht worden.

Op het gebied van pensioen is afgesproken dat er één regeling komt. De Rabobank kent er nu nog 21. De pensioenleeftijd wordt 65 jaar. Om eerder uit te treden zijn er verschillende opties. Geld dat anders gebruikt zou worden om eerder uit te treden (enkele honderden miljoenen euros prepensioen) wordt over 20 jaar door werkgever vooruit gefinancierd en in een speciale pot gereserveerd. Daarbovenop komt er structureel 1,5 procent voor een persoonlijk budget. Dit kan aangewend worden voor levensloop en pensioen, maar ook voor bijvoorbeeld een caravan. Van wie alles spaart kan de oudste categorie uittreden met 62,5 jaar. De jongste categorie die volledig spaart kan met 63 jaar stoppen met werken.

Op het gebied van arbeidsongeschiktheid is het hele traject van preventie tot aan wat te doen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid geregeld. Insteek is dat werk moet lonen. Daarom krijgen gedeeltelijk arbeidsongeschikten die weer gaan werken in plaats van 70 procent sowieso 80 procent van hun salaris. Daarnaast wordt voor elk uur dat meer wordt gewerkt tot maximaal tussen 80 en 99 procent aangevuld. Zo worden gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een financiële prikkel gestimuleerd meer te gaan werken. Verder is afgesproken dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten primair in dienst blijven van de Rabobank.

Een vierde onderhandelingspunt is een punt waar Ike Wiersinga zich sterk voor heeft gemaakt: inzetbaarheid. Doordat de pensioenleeftijd opschuift en er een nieuw arbeidsongeschiktheidsregime geldt, moeten mensen langer werken. Des te belangrijker is dan inzetbaarheid. Het moet geen schande zijn als mensen hun loopbaan dan zijwaarts en neerwaarts willen ombuigen en een andere of lagere functie ambiëren. Zo houden we iedereen fris en gemotiveerd binnen de boot! Naast deze lange termijn-afspraak is er voor de korte termijn afgesproken dat persoonlijke ontwikkelingsplannen prominent aandacht moeten krijgen. Een externe loopbaancheck behoort tot de mogelijkheden. Het woord is nu aan de leden.

Hoofddorp, 23 juni 2005

Voor nadere informatie:
Ike Wiersinga, CNV Dienstenbondbestuurder: 06 23 500 986 Lilly van Geest, persvoorlichter: 06 10 88 41 41