Dienstenbond CNV

CAO Groothandel Levensmiddelen: eindbod werkgevers frustreert vakbonden
23-06-2005

Op maandagavond 20 juni 2005 is het CAO-overleg voor de Groothandel in Levensmiddelen na bijna een jaar stilte weer opgestart en mislukt. Het CAO-overleg was in 2004 in een impasse geraakt als gevolg van de weigering van werkgevers om te praten over verbeteringen. Naast de voorstellen die we al hadden ingediend, zijn de zaken die door de politiek op de onderhandelingstafel zijn gelegd, betrokken, zoals de veranderingen in de ziektewet, de WAO, het vroegpensioen en het ouderdomspensioen. Overigens hadden wij met onze kaderleden nog aanvullende voorstellen geformuleerd die door de gang van zaken niet eens aan de orde zijn gekomen.

20 juni
Afgesproken was om te kijken of er op hoofdlijnen tot een akkoord kon worden gekomen. Toen bleek dat hierin nog een te grote afstand bestond tussen de vakbonden en de werkgevers, hebben de werkgevers de bonden met een eindbod("dit is het, meer krijg je niet") geconfronteerd waardoor het overleg feitelijk gestaakt is.

Eindbod

1. Looptijd van 1 juli 2004 tot 1 juli 2007. Van ons hoeft een lange looptijd niet, maar áls er dan zon lange CAO wordt afgesproken, dan is dat een goed moment om (eindelijk) functiewaardering in te gaan voeren. Wij hebben voorgesteld om dat te doen na afloop van de CAO, dus per 1 juli 2007. Werkgevers hebben dit afgewezen.
2. Loon: in navolging van de CAO voor de supermarkten (waar vorige week een onderhandelingsresultaat werd bereikt) zijn de werkgevers bereid om de lonen als volgt aan te passen
Per 1-8-2005 0,75%
Per 1-1-2006 0,75%
Per 1-7-2006 0,75%
Per 1-1-2007 0,75%.
Wij hadden gevraagd om een eenmalige uitkering in 2004 en een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2005. Omdat we uitgingen van een CAO tot 31 december 2005 hadden we nog geen looneisen geformuleerd voor 2006 en 2007.

3. Pensioen: In het voorjaar hebben werkgevers en vakbonden een aantal keren gesproken over de verbetering van de huidige pensioenregeling en de aanpassing van de regeling aan de fiscale mogelijkheden (en on-mogelijkheden). Onze inzet was er opgericht om de bestaande rechten van pensioen, vroegpensioen en de overgangsmaatregelen mogelijk te maken. Na zorgvuldig onderzoek bleek dit mogelijk en zelfs zonder het huidige kostenniveau (premie) te verhogen. Werkgevers hebben gezegd dat ze de rechten van mensen die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder waren, te respecteren. Voor mensen die jonger waren op 1 januari worden geen garanties afgegeven. Of deze werknemers eerder met pensioen kunnen en tegen welke voorwaarden, hangt af van de vraag hoeveel het kost. Wij vinden dat vreemd omdat berekeningen allang duidelijk hebben gemaakt dat het mogelijk is om de nieuwe pensioenregeling voor mensen die ouder en die jonger zijn dan 55 jaar op het huidige niveau te maken.

4. Uitkering bij ziekte: de eerste 26 weken 100%, de tweede 26 weken 90% en daarna 52 weken 80% (bij gedeeltelijke werkhervatting). Daarnaast aanvulling bij IVA (nieuwe WAO voor mensen met een blijvende arbeidsongeschiktheid) en WGA (voor mensen die nog gedeeltelijk kunnen werken). Wij willen in het eerste jaar 100% loon; als het loon lager is in het eerste ziektejaar, dan willen we dat de wachtdagen worden afgeschaft.

5. Ziektekosten: wel overleg maar geen harde afspraken over het nieuwe zorgstelsel (ziektekosten) en gezamenlijke aanpak van preventie en reïntegratie.

6. Premie kinderopvang kostendekkend: werkgevers betalen 0,25% aan het fonds kollektieve belangen voor de kinderopvang. Deze premie is als gevolg van veranderingen in de dienstverlening te hoog. Werkgevers kwamen pas op 20 juni met dit punt. Wat ons betreft is het geen hoofdpunt (wij hebben ook nog andere voorstellen); bovendien willen we niet zomaar iets weggeven zonder er iets voor terug te krijgen.

7. Tijdelijke contracten: werkgevers willen langer werknemers op tijdelijke basis in dienst kunnen nemen. Nú staat in de CAO dat tijdelijk contract maximaal 2 jaar duurt óf dat je na 2 contracten een vast contract moet krijgen. Werkgevers willen nu 3 contracten of een periode van 3 jaar. Dat zou te maken hebben met een opleiding die 4 jaar duurt, maar dat is niet logisch en bovendien wat dan? Diploma gehaald en tegelijk de ontslagbrief?
8. Beloning uitzendkrachten: werkgevers vinden dat uitzendkrachten moeten worden betaald volgens de CAO voor de uitzendbranche. In de CAO staat nu dat een uitzendkracht recht heeft op hetzelfde loon en veel zelfde arbeidsvoorwaarden als een gewone werknemer.

Slikken of stikken
Wij vinden dat werkgevers hiermee in ieder geval 3 punten in het eindbod hebben gefietst die helemaal geen hoofdpunten zijn (6, 7 en 8); werkgevers kwamen opeens met deze voorstellen op de proppen. Wij hebben nog veel voorstellen die niet eens besproken zijn (zoals vastleggen wat de werktijden zijn bij variabele contracten, het recht op een maaltijdvergoeding, uitbreiding bijzonder verlof, scholing, vakbondscontributie, leeftijdsbewust personeelsbeleid en het verschaffen van werkkleding). Door een eindbod voor te leggen blokkeren werkgevers elke vorm van overleg. Wij kunnen niet akkoord gaan met een beleid van slikken of stikken.

Wij gaan nu eerst met de kaderleden overleggen over dit eindbod en wat ons te doen staat. Binnenkort praten we u weer bij. Wij zullen dan op een aantal onderwerpen nader ingaan.