Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Themamiddag Horen wij wat zij zeggen? werken met tolken in de Jeugd GGZ

Deze themamiddag vond plaats op donderdag 26 mei 2005 om 13.00-17.00 uur in de Nieuwe Stad in Amsterdam Zuidoost.

Werken met tolken in de Jeugd GGZ. Een onderwerp dat dilemmas en koudwatervrees oproept: wie bepaalt of er een tolk nodig is en wie is daar verantwoordelijk voor: de behandelaar, de cliënt of de instelling? Als er een tolk bij is, hoe houdt de behandelaar dan contact met de cliënt? Ontstaat er als gevolg van de aanwezigheid van de tolk twijfel over wie nu de cliënt is? Hoe weet je of de informatie correct vertaald wordt en hoe ga je daar als behandelaar mee om? Kunnen de cliënten de tolken vertrouwen? Hoe werkt dat met een telefonische tolk? En last but not least: wie draait er voor de kosten op?

Sprekers op deze middag waren Wilma El Berrah, communicatietrainer en tolk bij het Tolk- en Vertaal Centrum Nederland en Hanneke Bot, als psycholoog en psychotherapeut werkzaam bij de afdeling Phoenix van de Gelderse Roos in Arnhem. Mevrouw El Berrah oefende onder andere tolkgesprekken en nam de meest voorkomende knelpunten door. Mevrouw Bot, met veel ervaring in het werken met tolken in de geestelijke gezondheidszorg, had net een promotie-onderzoek hierover afgerond aan de Universiteit van Utrecht.

Deze middag was bedoeld voor: het management van GGZ-instellingen, psychiaters, psychotherapeuten, sociotherapeuten, psychologen, pedagogen, beleidsmedewerkers en ieder ander die zich bezighoudt met of belangstelling had voor het onderwerp.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Schmeets van bureau SIGRA Dienstverlening, 020-512 88 88 of k.schmeets@sigra.nl.