Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 juni 2005


Vragen van de leden Tjon A Ten en Koenders (beiden PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


in verband met ontwikkelingshulp voor de Latijns Amerikaanse en Caraïbische regio


1.


Heeft u kennis genomen van het door de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied (ECLAC) gepubliceerde rapport?


2.


In hoeverre kunt u de in het gepubliceerde rapport door de ECLAC getrokken conclusie onderschrijven, namelijk dat landen in de Latijns Amerikaans en Caraïbisch (LAC) regio nog een lange weg te gaan hebben voor het verwezenlijken van de Millennium ontwikkelingsdoelen (MDG s)?


3.


Hoe verklaart u het dat de LAC regio zo ver achter lopen in het realiseren van de belangrijkste MDG s, namelijk halvering van extreme armoede, het toegankelijk maken van basisonderwijs voor alle kinderen en het terugdringen van ernstige milieuproblemen?


4.


Hoe verhoudt de LAC regio zich tot andere ontwikkelingsregio s als het gaat om het realiseren van de MDG s, het eigen BNP per capita en de omvang van de ontvangen ontwikkelingshulp (ODA)?


5.


Vindt u dat Nederland een opdracht heeft om de LAC regio te ondersteunen bij het realiseren van de MDG s?


Welke acties en welke middelen komen daarvoor in aanmerking?


6.


Welke maatregelen en actie(s) bent u van plan te nemen in EU verband, met name in de werkgroepen COLAT en AMLAT, en binnen de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen, om ervoor te zorgen dat de MDG s in de LAC regio alsnog naderbij komen?


The Millennium Development Goals: A Latin American and Caribbean Perspective. Distr.: General, LC/G.2331, 10 June 2005, United Nations.