VVD



Nieuws

23 jun 2005 - Aansluiting beroepsopleiding en
bedrijfsleven moet beter

De VVD pleit voor een betere aansluiting tussen beroepsopleiding en praktijk. Dat stelt het lid Van Egerschot in haar motie, die dinsdag met algemene stemmen is aangenomen in de Tweede Kamer. "Het is tijd dat we maatregelen nemen om de kloof te dichten die er nu bestaat tussen de kennis en kunde van jongeren die een beroepsopleiding hebben voltooid en de verwachtingen van de industrie", aldus Van Egerschot.

De industrie is al langer ongerust over het dreigende tekort aan goed opgeleide vakmensen. Vaak wordt men geconfronteerd met jongeren die weinig tot geen praktijkervaring hebben - en dus niet direct ingezet kunnen worden. In veel gevallen moet een bedrijf de jongeren die ze in dienst nemen opnieuw opleiden.

De Kamer roept met het aannemen van deze motie de regering op om nog in dit kalenderjaar stappen te ondernemen om het beroepsonderwijs meer praktijkgericht te maken. Deze maatregelen zouden leerlingen in staat moeten stellen meer praktische competenties en vaardigheden op te doen. De motie stelt onder andere voor om voldoende stageplekken te realiseren en een doorstroomprogramma tussen beroepsonderwijs en bedrijfsscholen te maken. Ook de inzet van gastdocenten zou gestimuleerd moeten worden en zou er meer gebruik gemaakt moeten worden van praktijksimulaties in het beroepsonderwijs.