VVD



Nieuws

23 jun 2005 - Van Miltenburg:
verpleeghuissector zelf is ook aan zet

Niet alleen de staatssecretaris, maar ook de verpleeghuissector zelf is aan zet om de problemen in de verpleeghuiszorg aan te pakken. Dat zei VVD-woordvoerder Anouchka van Miltenburg vandaag in het tussentijdse evaluatiedebat naar aanleiding van het 'rapport Kennedie'.

De verpleeghuissector kwam enkele maanden geleden in het nieuws vanwege wantoestanden. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid kwam toen - mede op aandringen van de VVD - met een actieplan, waaronder het instellen van een gezant die onderzoek zou doen in de sector. Dit onderzoek is uitgevoerd door Golden Tulip-topman Henk Kennedie.

Het rapport werd gekraakt door het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer, omdat Kennedies rapport niet representatief zou zijn. Ook de VVD had zich meer van het rapport voorgesteld.

De VVD wil dat er verder wordt gegaan met het stappenplan, om de problemen in de verpleeghuiszorg op korte termijn op te lossen. Onderdeel van dat stappenplan is ook het instellen van een klachtenmeldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het meldpunt is er, maar de verpleeghuissector hekelt het. Ook wil de sector niet meewerken aan het aanstellen van een ombudsman voor de sector.

,,Bizar", vindt Van Miltenburg. ,,Volgens mij zijn het meldpunt van de inspectie en een ombudsman van de sector juist aanvullend. De Inspectie gaat over medische zaken en de ombudsman over het wonen en welzijn in verpleeghuizen. Ik vind dat de staatssecretaris de sector ertoe moet bewegen om de plannen voor een ombudsman weer uit de ijskast te halen."

23 juni 2005