Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jan Peumans vraagt toepassing risicobeheersysteem voor grote infrastructuurwerken (23/06/05)

Het recent gepubliceerde Rapport over de aanleg Deurganckdok van het Rekenhof bevestigt de stelling dat er dringend werk moet gemaakt worden een systeem van risicoinschatting, risicobeheersing en risicomonitoring van grote infrastructuurwerken.

De conlusies van het Rekenhof zijn duidelijk en komen overeen met de opmerkingen die Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Peumans reeds herhaalde maakte inzake de werken die de NV Bam zal uitvoeren in Antwerpen.

De voornaamste conclusies zijn:

* Er werd geen kosten-batenanalyse gemaakt
* Er is geen budgettaire meerjarenplanning die rekening houdt met de verwachte prijsevolutie en BTW

* Er is nog steeds geen systeem dat instaat voor "risicobeheer", zoals bedoeld in het Decreet van 8 november 2002, houdende controle op grote infrastructuurwerken. Dit systeeem moest er al zijn sinds 20.02.2003 !

* Bovendien moet in het kader van ditzelfde decreet voor 30 april jaarlijks een rapport voorgelegd worden aan het Vlaamse Parlement waarbij de resultaten van de risicomonitoring worden toegelicht. Op dit ogenblik is dit nog steeds dode letter.
* Ook hier blijkt dat binnen eenzelfde Departement Leefmilieu en Infrastructuur men er niet in slaagt tot een gestructureerd overleg te komen tussen de verschillende administraties en agentschappen.

* Verder wijst het Rekenhof erop dat het Vlaamse Gewest voldoende controlemogelijkheden moet voorzien.

Het blijft tot slot merkwaardig dat de Minister geen weerlegging doet van een aantal opmerkingen van het Rekenhof in zijn antwoord van 19 mei 2005.

N.a.v deze conclusies van het Rekenhof en het uitblijven van een risicobeheersysteem zal Vlaams Volksvertegenwoordiger JAN PEUMANS de bevoegde Ministers (Peeters en Van Mechelen) interpelleren in het Vlaams Parlement.
Jan Peumans wil ook weten wat de conclusies van het Rekenhof zullen betekenen voor andere grote infrastructuurwerken zoals het Masterplan Antwerpen of bijvoorbeeld de aanleg van de Noord-Zuidverbinding in Limburg.

Auteur:
N-VA-fractie Vlaams parlement
Jan Peumans, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ferry Comhair, parlementair medewerker E-post: ferry.comhair@n-va.be
Url: www.n-va.be