Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T

Leeuwarden, 23 juni 2005

Ruimtelijk beleid blokkeert Friese Recreatie

Het ISM (Instituut Service Management) van de CHN te Leeuwarden heeft dit voorjaar in opdracht van RECRON onderzoek verricht naar ruimtebehoefte van recreatieondernemers (campings, bun- galowparken, groepsaccommodaties, dagrecreatiebedrijven en zwembaden) in Friesland. Donder- dag 23 juni worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd.

De belangrijkste onderzoeksresultaten geven aan dat de recreatieondernemers behoefte hebben aan meer ruimte. Meer dan de helft van de Friese ondernemers wil direct uitbreiden of overweegt uitbreiding van het recreatiebedrijf. Vertaald naar de totale sector in Friesland is er op korte termijn behoefte aan 800 hectare extra recreatiegrond. Op iets langere termijn is deze behoefte zelfs nog groter. Het huidige grondgebruik van de recreatiesector is nu 2040 hectare. Op het totale grond- oppervlak (exclusief water) van Friesland is dit slechts 0,6%, terwijl wonen, verkeer en landbouw respectievelijk 3,4%, 2,6% en 79% beslaan.

De hoeveelheid Friese recreatiegrond ligt ver onder het landelijk gemiddelde dat bijna 1% be- draagt. Zelfs met een toename van 1000 hectare komt het ruimtebeslag nog maar uit op 0,9 %. "De afgelopen tien jaar is er maar 300 hectare bijgekomen terwijl de provincie met haar oude Streekplan ruimte wilde bieden aan 1000 hectare extra recreatiegrond", aldus Petra Ellens, regio- manager RECRON Friesland. "En dat terwijl de ruimtebehoefte in de recreatiesector de afgelopen jaren is toegenomen". Uit het onderzoek blijkt dat de ruimtelijke ordening, zowel op provinciaal als gemeentelijk niveau, te beperkend is voor de recreatiesector. Meer dan 75% van de recreatieon- dernemers ervaart belemmeringen bij het uitbreiden. Bestemmingsplannen die geen of nauwelijks ruimte bieden zorgen voor de belangrijkste belemmeringen.

De onderzoekers stellen dat ondernemers vooral willen uitbreiden om de kwaliteit van hun recrea- tiebedrijf te willen verbeteren. Daarnaast is er ook behoefte aan extra capaciteit om die investerin- gen rendabel te maken. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd binnen hun eigen grondareaal. Gasten willen meer luxe en ruimte waardoor de recreatieondernemer minder gasten op dezelfde ruimte kan ontvangen. Voor de ondernemer die er slechts mondjesmaat grond bij kan verwerven betekent dit dat op den duur de rek er uit raakt. Zonder extra ruimte blijft de sec- tor steken, wat op de langere termijn slecht uitpakt voor de hele recreatiebranche.

Volgens Ellens dient de provincie meer ruimte te gunnen aan de sector waardoor gemeenten op hun beurt in bestemmingsplannen de vertaalslag naar meer ruimte kunnen maken. "Nu zijn ge- meenten vaak nog te veel gefixeerd op kleinschalige recreatieve ontwikkeling terwijl de kansen liggen bij de reguliere bedrijven die sectorbreed inmiddels voor een indirecte en afgeleide werkge- legenheid zorgen van 11,7 %". RECRON heeft in het kader van het nieuwe streekplan deze voor- stellen bij de provincie bekendgemaakt.