Waterschap Velt en Vecht


Donderdag 23 t/m zaterdag 25 juni:
Waterfestival in Hardenberg!

Het jaar 2005 is door het Nederlands bureau voor Toerisme uitgeroepen tot het Jaar van het Water. Waterschap Velt en Vecht heeft dit themajaar geregionaliseerd en er het Jaar van de Vecht van gemaakt. De Overijsselse Vecht is dit jaar in handen gekomen van de waterschappen Velt en Vecht en Groot Salland. Vanwege dit themajaar en het feit dat de Vecht van het rijk naar de genoemde waterschappen is overgegaan organiseren de drie Overijsselse waterschappen in Hardenberg een waterfestival met watermarkt van 23 tot en met 25 juni 2005. Voor jong en oud. De toegang is vrij!

Met het waterfestival willen we de publieke bewustwording voor het hedendaagse waterbeheer en schoon water stimuleren. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, sluiten we aan bij een ander groot evenement: de Hardenberg Klepperdagen. Het waterfestival en de watermarkt organiseren we in het kader van het JAF (Joint Approach for managing Flooding). Hierbij werken we nauw samen met de Overijsselse waterschappen Regge & Dinkel en Groot Salland, Wasserverband Eifel-Rur uit Duitsland en de Somerset County Council uit Engeland.

Alles over water op de Watermarkt
Een belangrijk onderdeel van het Waterfestival is de Watermarkt. Diverse verenigingen en instanties presenteren zich in en rondom Theater De Voorveghter met allerlei zaken die met de Vecht, water en waterbeheer te maken hebben. Wat is er zoal te zien?

In de stand van de Waterschappen vindt u alle informatie over het beheer van de Vecht. Zoals u weet verandert het klimaat en dat heeft weer gevolgen voor de hoeveelheid regen die er valt en de hoogte van het water in de rivieren. Er moet dus ruimte gecreëerd worden om het extra water op te vangen, zodat een stad als Hardenberg bij hoog water niet onderstroomt. De maatregelen die hiervoor worden getroffen en de resultaten hiervan kunt u zien op de Watermarkt. In de stand van het IVN (Instituut voor Natuur en Milieueducatie) hebben ze een aantal bewoners van de Vecht uitgenodigd. Ook de Jachtopzichters zijn aanwezig en vertellen u wat zij doen om het water van de Vecht schoon te houden. In hun stand ziet u wat stropers voor schade aanrichten. Ook het controleren van de visvergunningen is een taak van de Jachtopzichters. Ook Staatsbosbeheer is aanwezig op de Watermarkt, en vertelt u wat zij doet om de natuur in onze omgeving in stand te houden.

Ook voor uw eigen huis en tuin vindt u veel informatie op de Watermarkt. Wavin presenteert bijvoorbeeld diverse mogelijkheden om het regenwater op te vangen, en dit te gebruiken voor het spoelen van uw toilet en het laten draaien van de wasmachine. Ook voor uw vijver bent u op de Watermarkt aan het goede adres, u kunt er uw vijverwater laten onderzoeken en indien nodig materiaal aanschaffen om de kwaliteit van uw vijverwater te verbeteren. En heeft u al een regenton? Dit was slechts een kleine greep uit het aanbod op de Watermarkt. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op donderdag 23, vrijdag 24 of zaterdag 25 juni naar Theater De Voorveghter!

Vrijdag 24 juni: Fietstocht door het Vechtdal en langs de Vecht Op vrijdag 24 juni 2005 organiseren de waterschappen een informatieve fietstocht door het Vechtdal en langs de Vecht. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee bij Theater de Voorveghter. Na een bezoek aan de watermarkt, voert deze fietstocht u in 30 kilometer langs diverse mooie plekjes in de omgeving van Hardenberg. Het thema water staat deze dag natuurlijk centraal. Zo komt u langs het Natuurinformatiecentrum De Koppel, onze
rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bergentheim en de Meander Uilenkamp bij Diffelen. Bij al deze punten zijn mensen van het waterschap of De Koppel aanwezig die u op de verschillende locaties een korte rondleiding of tekst en uitleg kunnen geven. U wordt onderweg getrakteerd op een aantal versnaperingen.

Heeft u aan 30 kilometer niet voldoende om de omgeving goed te kunnen bekijken, dan kunt u de lange route nemen van ± 45 kilometer. In dat geval kunt u ook een bezoek brengen aan het Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal in Gramsbergen. Hier vindt u een prachtige expositie over de rivier de Vecht. Als u mee wilt fietsen kunt u zich opgeven bij Organisatiebureau Plan Effect op telefoonnummer 0529-462332. Deelname is kosteloos!

Laat u verrassen door het Watertheater op 25 juni! Natuurlijk hebben we ook een amusementsprogramma georganiseerd op zaterdag 25 juni, met een link naar het Water. U kunt echte watermuziek maken onder begeleiding van een professionele watermuzikant. Dat moet u eens proberen! Verder kunt u een praatje maken met Koos Matroos. Koos matroos vaart al jaren op de grote vaart, maar daar is geen droog brood meer in te verdienen. Hij is op zoek gegaan naar andere inkomstenbronnen en hoorde dat de toekomst ligt in het 'watermanagement'. Hij noemt zich nu Koos Matroos, de Waterbolleboos...

Ben je niet bang voor Water? Kom dan naar het Waterspektakel op 25 juni!
Een waterfestival is natuurlijk niet compleet zonder een Waterspektakel. Dit Waterspektakel wordt gehouden aan de oevers van de Vecht, naast De Pierenwaaier. Als je houdt van een uitdaging, dan kun je je uitleven op de Megasurvivalbaan, met maar liefst 10 hindernissen. Wil je Hardenberg eens van een andere kant bekijken? Dat kan met de Looping Bikes, waarmee je letterlijk op de kop kan fietsen! Ook aan de kleine kinderen is gedacht. Voor hen is er een speciaal paddestoelluchtkussen. Ook kunnen ze zich laten schminken als een zeemeermin of visje Nemo. Een mooie ballon en een lekkere suikerspin ontbreken natuurlijk niet!

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het Waterfestival? Neem dan contact op met Martine van der Plas van Waterschap Velt en Vecht op telefoonnummer 0524-592239. Het waterfestival en de watermarkt worden mede gefinancierd door het Joint Approach for managing Flooding (een gezamenlijk aanpak tegen wateroverlast, JAF) een programma van de Europese Unie.

www.jaf.nu

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200