Algemene Onderwijsbond

23 juni 2005: Nieuwe brochure over werkbelasting

Dat het thema werkbelasting onderwijspersoneel bezig houdt, bleek maar weer eens uit de belangstelling voor de conferentie die de AOb er 9 juni over hield voor medezeggenschapsraden in het voortgezet onderwijs. Meer dan genoeg voor goed gevulde workshops in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle, waar ook een hagelnieuwe brochure het licht zag.
Hou ze in de gaten, die directeuren: ze goochelen met toverwoorden als competentiemanagement en kooien intussen hun personeel in als hamsters in een tredmolen. Met zijn doemschets kreeg organisatie-adviseur Jaap Peters, co-auteur van het boek De intensieve menshouderij en uitgenodigd voor de verbale aftrap, de lachers op zijn hand. Maar gelachen werd er ook als een boer met kiespijn. Want wat ervaren docenten en ondersteunend personeel als knellend? Te weinig bewegingsruimte, te veel werkdruk. Zoals een wiskundedocent tijdens een workshop vertelde: Er wordt gesleuteld aan mijn aantal uren, terwijl de groep leerlingen steeds complexer wordt. Wat ik vroeger in vijf uur deed, moet nu in drieënhalf uur.
De nieuwe AOb-brochure Werken met werkbelasting: naar een praktisch instrument bestaat uit twee delen: een theoretisch kader (waarin twee casestudies onder de loep worden genomen) en een praktijkgids (met een stappenplan voor analyse en aanpak van de problematiek). Het boekje is een handzame leidraad voor iedereen in het vo, de bve en het hbo.

De brochure is verkrijgbaar door overmaken van 7,- euro op girorekening 190389 tnv. AOb te Utrecht ovv: Brochure Werken met werkbelasting.

Utrecht 23 juni