Gemeente Twenterand


Stelling van de maand juni: `Houd rekening met elkaar'

In de maand juni heeft de werkgroep gekozen voor de stelling "Houd rekening met elkaar". Rekening houden met elkaar is iets wat eigenlijk vanzelfsprekend hoort te zijn, maar wordt toch vaak anders ervaren.

Op 1 juni 2005 werd de jaarlijkse Nationale Straatspeeldag door 3VO georganiseerd. Voor kinderen is het vaak niet veilig op straat, bij tweederde van de scholen is het verkeer onveilig. Er wordt weinig rekening gehouden met spelende en schoolgaande kinderen. Auto's die te hard rijden en onoverzichtelijke situaties bij de school als ouders hun kinderen massaal met de auto komen ophalen of wegbrengen. Tijdens deze Nationale Straatspeeldag konden kinderen aandacht vragen voor verkeersproblemen in hun straat of buurt. Zij konden die dag hun straat af laten sluiten voor het verkeer zodat ze eens per jaar veilig kunnen spelen. Maar als iedereen rekening houdt met bijvoorbeeld maximum snelheden, zouden kinderen altijd veilig kunnen spelen.

Rekening houden met elkaar doe je ook in je buurt. Bijvoorbeeld mensen met huisdieren horen rekening te houden met anderen. Je hoort erop te letten dat je hond of kat niet zomaar overal rondloopt en zijn behoefte doet of overlast veroorzaakt. Voor honden zijn er in onze gemeente hondenuitlaatplaatsen. Ook ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je kat geen overlast veroorzaakt. Veel mensen hebben (vooral 's nachts) last van loslopende katten.
Overlastproblemen gaan vaak een heel eigen leven leiden. Meestal is dat het gevolg van onvoldoende begrip voor elkaar gecombineerd met gebrekkige communicatie. Een afspraak met elkaar om over het probleem te praten kan uitkomst bieden. Probeer in overleg afspraken te maken over het voorkomen van overlast.

Rekening houden met elkaar doe je natuurlijk ook in openbare gelegenheden, bijvoorbeeld in zwembaden. Nu het nieuwe zwemseizoen weer geopend is, is dit ook een punt om bij stil te staan. Al ruim een jaar neemt de Gemeente Twenterand deel aan het `Protocol gedragsregels zwembaden'. Doelstelling van dit protocol is om adequaat op te kunnen treden tegen ongewenste gedragingen van bezoekers. Gelukkig blijft over het algemeen de agressie in onze zwembaden beperkt. De reden om aan dit protocol mee te doen was om een dreigende toename van agressie (die je elders in het land wel ziet) voor te zijn. Vrolijk en Veilig zwemmen is het motto van de deelnemende zwembaden. Helaas krijgen zwembaden steeds vaker te maken met agressieve bezoekers. De zwembaden die deelnemen aan het protocol hebben een aantal huisregels opgesteld die te lezen zijn bij de kassa's van de zwembaden. Indien iemand zich niet aan de huisregels houdt, wordt hij of zij aangesproken op zijn of haar gedrag en kan eventueel de toegang tot het zwembad ontzegd worden (eventueel voor langere periode). De politie wordt hiervan op de hoogte gebracht. Dit soort conflicten komen weinig voor in de zwembaden binnen onze gemeente maar ook bij kleinere incidenten blijft het belangrijk rekening met elkaar te houden.

Door communicatiebureau Aïda is in de maanden maart/april een onderzoek gedaan naar de bekendheid van de campagne `Normen en Waarden'. De resultaten van dit onderzoek zouden te raadplegen zijn op www.twenterand.nl. Helaas is dit rapport door omstandigheden nog niet beschikbaar via onze website.