Gemeente Castricum

Links

Gebruikers en eigenaren scharen zich achter ontwikkelplan sociaal cultureel centrum

Op 23 juni presenteert de Castricumse Woningbouwvereniging De Wonerij het plan voor de herontwikkeling van Geesterhage aan de gemeenteraad van Castricum. De Wonerij heeft in opdracht van Ontmoetingscentrum Geesterhage een haalbaar ontwikkelplan opgesteld binnen de kaders van de ontwikkelingsvisie Geesterduin. Deze visie is in opdracht van de gemeente in januari van dit jaar opgesteld door stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons.

Het plan behelst een herontwikkeling van het huidige Ontmoetingscentrum Geesterhage en de Openbare Bibliotheek tot een sociaal cultureel centrum in combinatie met woningen.

Het concept bestaat uit een verbintenis van vele maatschappelijke organisaties zoals o.a. Ontmoetingscentrum Geesterhage, Toonbeeld, de Openbare Bibliotheek, Thuiszorg IJmond etc. Er wordt een groot aantal maatschappelijke, (para)medische en culturele organisaties gehuisvest met daarbij de bijbehorende voorzieningen. Er wordt ook een zaal gerealiseerd waar voorstellingen gegeven kunnen worden, in combinatie met een passende horecavoorziening. Uitgangspunt van het concept is dat er nieuwe huisvesting gerealiseerd wordt voor de betrokken organisaties tegen maximaal de huidige huisvestingslasten. Tevens wordt een gebouwde parkeervoorziening gerealiseerd, 46 sociale huurwoningen en 61 koopwoningen in diverse categorieën.

Minder bouwhoogte en volume

Het ontwikkelplan anticipeert op de belangen van de omwonenden doordat het bouwvolume en de bouwhoogte minder zijn dan in de ontwikkelingsvisie Geesterhage als mogelijk wordt geacht. De omgevingskwaliteit is een belangrijk aspect van het ontwikkelplan. In relatief korte tijd hebben alle eigenaren en gebruikers zich geschaard achter het voor Castricum unieke concept wat mede in samenwerking met Biesterbos Planontwikkeling is opgesteld. De uitwerking en realisatie van het plan kan onafhankelijk plaatsvinden van de ontwikkeling omtrent winkelcentrum Geesterduin.

Het plan is gebaseerd op een Scandinavisch concept (Kultuurhuis) waarbij maatschappelijke, culturele en welzijnsvoorzieningen op een locatie gecombineerd worden. In veel Nederlandse gemeentes is deze combinatie van functies reeds gerealiseerd. Het verschaft o.a. flexibiliteit in het ruimte gebruik in het heden en de toekomst. Daarnaast kunnen belangrijke besparingen ten aanzien van beheerskosten gerealiseerd worden. De gemeenschap is voor tenminste 20 jaar verzekerd van een maatschappelijk hart.