Gemeente Almere

Politieke scholing in Almere

Cursus politieke participatie voor allochtonen en een workshop voor bestuurders van Almeerse politieke partijen

Op donderdag 23 juni a.s. organiseert de gemeente Almere in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek en Stichting De Samenhang, Stichting Welzijn Surinamers Almere en Kleurrijk Almere de eerste cursus voor politiek geïnteresseerden onder de allochtone bevolking. Het doel is de inburgering te bevorderen door de deelname van allochtone mannen en vrouwen aan de Nederlandse politieke besluitvorming te verbeteren.

Het levert naar verwachting tevens een bijdrage aan een meer evenredige vertegenwoordiging van allochtonen bij politieke besluitvorming. De deelnemers weten na afloop hoe zij aan de Almeerse politiek kunnen deelnemen. Dat kan mogelijk resulteren in kandidaatstelling voor de verkiezingen van maart 2006.

Er zijn ruim 130 aanmeldingen binnengekomen van belangstellenden voor de cursussen. Deze eerste cursus is gericht op allochtonen die al kennis hebben van lokale politiek en streven naar een spoedige, actieve deelname aan de lokale politiek. Deze cursusbijeenkomst van 23 juni vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur in het stadhuis van Almere. In de bijeenkomst krijgen de deelnemers inzicht in het Nederlandse politieke bestel, de politieke partijen en het functioneren van de gemeenteraad. Aan de orde komen de staatkundige inrichting van Nederland en politieke stromingen en partijen, lokale politieke besluitvorming en beleidsbeïnvloeding door bijvoorbeeld amendementen en moties.

Na de zomervakantie wordt de tweede cursus georganiseerd, voor mensen die nog nauwelijks kennis hebben over en nog niet erg betrokken zijn bij de politiek. Zij worden op 30 juni uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in het stadhuis om 19.00 uur.

Workshop ondersteuning politieke partijen

Op 30 juni geeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een workshop voor (bestuurders van) Almeerse politieke partijen om meer inzicht te verkrijgen in de werving van veelkleurige en veelzijdige kandidaten. Verder wordt aandacht besteedt aan samenstelling van kieslijsten en aan een succesvolle begeleiding van nieuwe raadsleden. Deze workshop krijgt een plek op de agenda van de wekelijkse politieke markt van de raad en is openbaar.

De aanleiding

Maart 2006 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Om de politieke deelname van allochtone mannen en vrouwen te bevorderen en te verbeteren, heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een serie workshops en cursussen ontwikkeld die in vier gemeenten als pilot worden uitgevoerd. De deelnemende gemeenten zijn Almere, Amersfoort, Zaanstad en Zwolle.

Allochtonen die meer willen weten van de Nederlandse politiek leren niet alleen hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid in hun gemeente, maar ook wat hun kracht, rol en positie kan zijn. Bij de cursussen worden ervaren (allochtone) politici betrokken. Zij zullen er alles aan doen de deelnemers enthousiast te maken en ze te motiveren zelf politiek actief te worden.

De cursussen worden tot aan het voorjaar van 2006 uitgevoerd en maken deel uit van het mede door de overheid gefinancierde project Vinden en Binden.