Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 23 juni 2005

Fietsersbond bindt strijd aan tegen illegaal wegknippen van fietsen

De Fietsersbond roept fietsers op bezwaar te maken tegen het illegaal wegknippen van hun fiets door de gemeente. Uit juridisch onderzoek van de bond blijkt dat veel gemeenten dit vaak onrechtmatig doen. Op www.fietsersbond.nl is vanaf vandaag een voorbeeld-bezwaarschrift te vinden. De Fietsersbond heeft de praktijk vergeleken met de wet en ontdekt dat veel gemeenten zich niet houden aan de regel dat mensen de kans moeten krijgen om hun fout te herstellen. De bond begeleidde in Nijmegen een fietster wier fiets was weggeknipt. Zij heeft inmiddels al haar kosten vergoed gekregen van de gemeente Nijmegen.
Op steeds meer plaatsen in Nederland gaan gemeenten over tot het weghalen van fietsen die niet in rekken staan. De Fietsersbond ontving klachten over het wegslepen van fietsen uit onder meer Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Leiden, Delft en Zwijndrecht. Gemeenten halen daar fietsen die niet in een rek staan, onmiddellijk weg. Volgens de wet mag dit alleen als een fiets hinder of gevaar oplevert, bijvoorbeeld voor een nooduitgang of op een blindengeleidestrook. Een fiets die tegen het rek, maar niet in het rek staat, hoort daar niet bij. De regels kunnen per gemeente verschillen. Als een gemeente niets speciaals geregeld heeft, geldt de regel: "een fiets wordt geparkeerd op de stoep". Dit is bijvoorbeeld in de Amsterdamse binnenstad het geval. Een fiets die buiten het rek op de stoep staat, staat daar geheel legaal. Alleen gevaarlijk gestalde fietsen mogen dan door de gemeente weggehaald worden. Het huidige illegale knipbeleid in de Amsterdamse binnenstad stoorde zelfs Burgemeester Cohen. Hij riep fietsers op naar de rechter te stappen.
Een aantal gemeenten, zoals Leiden en Maastricht, heeft vastgelegd dat bijvoorbeeld rond het station de fietsen in het rek horen te staan. De Fietsersbond vindt dat alleen geoorloofd als er voldoende fietsenrekken van goede kwaliteit aanwezig zijn. Fietsers moeten wel de mogelijkheid hebben hun fiets in het rek te zetten. De gemeente kan dit bereiken door het bijplaatsen van rekken en door het goed beheren van de bestaande rekken. Fietswrakken nemen soms plaatsen in beslag, waar andere wel gebruikte fietsen hadden kunnen staan. De bond vindt dat gemeenten die wrakken mogen verwijderen, mits de juiste procedure wordt gevolgd. Die procedure is hetzelfde als die voor foutgeparkeerde fietsen. Om fout geparkeerde fietsen te kunnen verwijderen, moet de gemeente eerst een waarschuwing geven, waarin ze zegt dat ze van plan is de fiets te verwijderen omdat die een plaats in beslag neemt of fout geparkeerd staat. In die waarschuwing moet een redelijke termijn gegeven zijn waarin de eigenaar de fout kan herstellen. Veel gemeenten hanteren ten onrechte geen termijn en nemen de fiets meteen mee. In al die gevallen kan de fietser volgens de Fietsersbond de schade vergoed krijgen.