Gerechtelijke organisatie

Politieambtenaar terecht ontslagen voor wissen van eigen bekeuringen

Leeuwarden, 22 juni 2005 - Een politieambtenaar is bij de bestuursrechter tevergeefs in beroep gekomen tegen zijn strafontslag. De ambtenaar, tot voor kort werkzaam als applicatiebeheerder bij de Afdeling Totaal Bekeuringen Informatie en Afhandeling Systeem (TOBIAS) van de politie Fryslân, heeft in die functie eigen bekeuringen ongedaan gemaakt, terwijl zijn bevoegdheid zich beperkte tot het corrigeren van invoerfouten. De zaak kwam aan het licht na een controle in december 2003. Daarbij is gebleken dat van de acht bekeuringen die zijn opgelegd voor verkeersovertredingen in privétijd, er zes uit het systeem zijn verwijderd.

In haar uitspraak van 20 juni 2005 oordeelt de meervoudige kamer van de rechtbank dat de zwaarste disciplinaire maatregel van ontslag in dit geval gerechtvaardigd is, omdat sprake is van ernstig plichtsverzuim. De applicatiebeheerder heeft door zijn handelwijze niet alleen het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd, maar ook dat van de samenleving als geheel.

Dat de ambtenaar zich, zoals hij zelf aanvoerde, voor een moreel dilemma geplaatst voelde omdat de korpsleiding volgens hem negeerde dat het uitlezen van films met verkeersovertredingen door onbevoegden plaatsvond, acht de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig. Met zijn verklaring stemt niet overeen dat hij alleen zijn eigen bekeuringen heeft laten verwijderen, waarbij hij bovendien niet steeds is nagegaan of zijn overtredingen door een onbevoegde medewerker waren geconstateerd. Verder had de ambtenaar deze kwestie op een andere manier aan de orde moeten stellen, bijvoorbeeld door bezwaar te maken bij de Officier van Justitie en eventueel door beroep bij de rechter in te stellen. De rechters delen niet zijn vrees dat hij daardoor de politieorganisatie in diskrediet zou brengen. Zijn vrees rechtvaardigt in ieder geval niet een manier van handelen die de integriteit van de politie hoe dan ook schade toebrengt.

Het beroep tegen het ontslag is ongegrond verklaard. De politieambtenaar kan nog in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.

LJ Nummer

AT8029

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 22 juni 2005 Naar boven