Gemeente Bergen op Zoom


Verslag Welstandsmonumentencommissie van 20 juni 2005

Per 1 januari '03 is de nieuwe woningwet van kracht geworden. Voor de werkzaamheden van de WelstandMonumentenCommissie betekent dit onder andere dat voorafgaand aan de commissievergadering de agenda openbaar gemaakt moet worden.
De vergaderingen van de WelstandMonumentenCommissie vinden in principe tweewekelijks op maandag plaats.

Mocht u vragen hebben over de onderstaande bouwplannen dan kunt u van maandag-woensdag tussen 9.00 en 12.00 u. telefonisch contact opnemen met het secretariaat WMC, 0164-277576.

Plannen die behandeld zijn in de WelstandsCommissie: § het plaatsen van een garage + berging aan Schaepmanlaan 2 te Bergen op Zoom
Advies: Niet akkoord Mede gelet op de forse afmetingen van de aanbouw wordt in de gegeven situatie een simpele platte aanbouw niet aanvaardbaar geacht. Voorgesteld wordt het naast de woning gelegen gedeelte te voorzien van een kap met dezelfde helling als het woonhuis en afgedekt met pannen. De zijgevel behoeft een verzorgde uitwerking. De commissie merkt verder op dat de achtergevel op tekening onjuist is weergegeven ( gespiegeld)

§ het plaatsen van een carport aan Gentspolder 4 te Bergen op Zoom Advies: Niet akkoord.De commissie merkt op dat de carport met zijn zeer flauwe dakhelling en zijn forse afmetingen ten opzichte van de woning geen verzorgde afstemming laat zien met het bestaande woonhuis. Door de situering van de carport in de voorgevellijn is deze te prominent aanwezig. Geadviseerd wordt de carport terug te plaatsen van de voorgevel en deze te voorzien van een plat dak. Een aangepast plan wordt ingewacht.

§ het plaatsen van een tuinhuis aan Faurestraat 60 te Bergen op Zoom Advies: Aanhouden. Verzocht wordt eerst na te gaan in hoeverre er nog bouwmogelijkheden zijn op de betreffende locatie en daarnaast wordt verzocht na te gaan hoe in het verleden is geadviseerd met betrekking tot de gewijzigde kleurstelling van gevels en pannen dak.

§ Het schilderen van de gevel aan Dorpsstraat 94 te Halsteren Advies: Aanhouden. De commissie nodigt de aanvrager uit zijn aanvraag nader te onderbouwen. Het is de commissie niet duidelijk waarom het wenselijk is deze voorgevel te schilderen. Verder wil zij geïnformeerd worden waar het schilderwerk ter plaatse van de zijgevels wordt beëindigd en over de behandeling van de onderliggende pui. De commissie heeft bij het schilderen van bakstenen gevels een voorkeur voor de Keim kleurenwaaier mits de gevelsteen daarvoor geschikt is. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie dhr De Jong tel. 0164-277528.

§ het plaatsen van hekwerk aan Gertrudisboulevard 1 te Bergen op Zoom Advies: Niet akkoord. De commissie acht het toepassen van een dergelijk hoog hekwerk op de rand van het openbaar gebied niet acceptabel doordat hierdoor de openbare ruimte onnodig wordt "verhard" De commissie kan akkoord gaan met het plaatsen van een donker groen hekwerk ( Ral 6009) met een max. hoogte van ca. 1,80 m. § Het uitbreiden van een woning t.b.v. een gehandicapt kind aan Ln. van Everswaard 31 te Bergen op Zoom
Advies: Akkoord met het uitbreiden van de woning

Plannen die behandeld zijn in de MonumentenCommissie: § het plaatsen van een dakkapel en het vernieuwen/veranderen van kozijnen aan Zuidzijde Haven 55 te Bergen op Zoom Advies: Akkoord met het voorliggende plan.

§ het oprichten van twee woningen aan Dubbelstraat 36 te Bergen op Zoom
Advies: Akkoord met uit zondering van het ijzeren toegangshek. De commissie constateert dat het hek een te gesloten gevelbeeld te zien geeft. Voorgesteld wordt een aantal opties voor te leggen.

§ het oprichten van een kantoor aan 't Lindeke te Halsteren Advies: Akkoord met het voorliggende plan onder nummer k 125- 202.> betreft woonhuis reconstructie 't Lindeke. De commissie wil graag t.z.t. een kleurmonster van de gesausde buitengevels

§ Het plaatsen van dakkapellen aan voor- en achterzijde aan Moeregrebstraat 12 te Bergen op Zoom
Advies: Aanhouden. De commissie wil nader worden geïnformeerd over de al eerder aangebrachte dakkapellen op soortgelijke monumenten in de Moergrebstraat 10 t/m 16. Hierbij moet gekeken worden naar aantal, voor of achtergevel, detaillering en materiaalkeuze. De gevraagde informatie wordt ingewacht.

§ het isoleren en restaureren van een woning aan Kladseweg 1 te Lepelstraat
Advies: Akkoord met het wijzigen en isoleren van de kapconstructie van het woonhuis waarbij de oorspronkelijk spantconstructie zoveel mogelijk blijft behouden. De commissie vraagt aandacht om het schoon metselwerk wit te schilderen wat de totale uitstraling van het pand zeker ten goede komt.

§ het aanbrengen van zonneschermen aan Lievevrouwestraat 28 B te Bergen op Zoom
Advies: Niet akkoord. Het bevestigen van screens aan de buitenzijde van de kozijnen ontneemt het zicht van de kozijn detaillering en verstoort het gevelbeeld. Voorgesteld wordt zonwering aan de binnenzijde toe te passen.

Plannen die behandeld zijn in de WelstandMonumentenCommissie: § het gedeeltelijk veranderen van de entree + gevelreclame aan Wouwsestraat 28 te Bergen op Zoom
Advies: Niet akkoord. De commissie constateert dat de aanvrager niet is komen opdagen om de gevraagde toelichting te willen bijwonen en gaat over tot advisering.
De commissie betreurt het dat het plan niet per pand is uitgewerkt. Het nu vormgegeven beeld laat de individualiteit helemaal los v.w.b. de winkelpui. De architectuur van de drie panden kan d.m.v. eenvoudige oplossingen veel beter tot z'n recht komen. De commissie is dan ook van mening dat dit meer een ontwerp opgave is.
Het vormgeven van geveldoorbraken zonder kozijnen en glasinvullingen zonder borstwering geven een onvolwaardig gevelbeeld wat niet past in de geveluitstraling in het bijzonder en in het algemeen als beschermd stadsgezicht. De commissie vraagt dan ook het puienbeleid wat een onderdeel vormt van de welstandnota aan te houden.
Over de reclamevoorstellen verwijst de commissie ook naar voornoemde nota waarbij geconstateerd wordt dat het voorliggende reclame voorstel in strijd is met de richtlijnen van de reclameverordening.