Gemeente Weert

| | | |

Persbericht 23 juni 2005

WERKEN AAN GOEDE TOEKOMST VOOR HET NATUUR- EN MILIEUCENTRUM DE IJZEREN MAN

In het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man (NMC) kunnen meerdere functies worden ondergebracht, de coördinatiefunctie wordt opnieuw ingevuld en er wordt op zoek gegaan naar bedrijven die het centrum willen steunen. Dat zijn de belangrijkste actie- en strategiepunten uit het Plan van Aanpak Toekomst Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. De laatste maanden hebben de Stichting Natuur- en Milieu Educatie, de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Weert samen gewerkt aan dit plan.

Het plan is ontstaan naar aanleiding van het evaluatieonderzoek NMC, dat vorig jaar is uitgevoerd. In dit onderzoek is nagegaan welke taken de betrokken partijen tot dan toe vervulden binnen het NMC, hoe zij deze taakverdeling ervoeren en waar zij verbetermogelijkheden zagen. Op basis van deze evaluatie zijn zij het gesprek aangegaan over de toekomst van het centrum. Hoe kan het NMC in de komende jaren meer draagkracht krijgen en beter worden verankerd in de maatschappij? Er is een strategie uitgezet in het Plan van Aanpak.

Meer functies
Er kunnen meerdere functies in het gebouw worden ondergebracht, dat wil zeggen de bezettingsgraad en het gebruik van het gebouw kunnen worden verhoogd. De partijen willen dit bereiken door andere instellingen en organisaties ook de mogelijkheid te bieden het centrum te gebruiken. Een commerciële partij en/of niet-commerciële organisatie moet er ook terechtkunnen, om van daaruit bijvoorbeeld activiteiten te ontplooien of er vergaderingen e.d. te houden. Uiteraard onder de voorwaarde dat de natuur- en milieueducatieactiviteiten van de groene verenigingen kunnen blijven floreren.

Coördinatie
Het veilig stellen van de huidige professionele kwaliteit van de natuur- en milieueducatie in het NMC is een belangrijk doel. Natuurmonumenten stopt per 1 januari 2006 met de financiering van de coördinator natuur- en milieueducatie. Dit betekent dat de huidige coördinator, de heer Van den Berkmortel, het centrum gaat verlaten. De drie partijen zoeken naar alternatieven en oplossingen om ervoor te zorgen dat het goede niveau van natuur- en milieueducatie dat de coördinator en de vele vrijwilligers de laatste jaren hebben bereikt, blijft gehandhaafd. Zij zijn het eens dat een bepaalde mate van professionaliteit binnen het NMC nodig is om dit niveau te kunnen handhaven. Welke vorm deze coördinatie gaat krijgen en hoe die zal worden gefinancierd, wordt in de loop van 2005 duidelijk.

Bijdragen bedrijven
Ten slotte, gaat de gemeente op zoek naar bedrijven e.d. die via sponsoring hun steentje willen bijdragen aan milieu, natuur, natuur- en milieueducatie en een duurzaam NMC.

Resultaten boeken
De komende tijd willen de partijen met deze strategie resultaten boeken om zo te zorgen voor een goede toekomst voor het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, een parel op het gebied van natuur- en milieueducatie in Weert en omstreken.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2005.108 FS


---- --