Socialistische Partij

SP: `Geen miljard extra voor Europese bewapening'

23-06-2005 * Vandaag stemde de SP fractie in het Europees Parlement tegen het voorstel om per jaar minimaal een miljard euro extra uit te gaan geven aan bewapeningsonderzoek. Meijer: `Europa militariseert al veel te veel. Deze poging om de defensie-productie in de VS bij te houden is een wapenwedloop waar we niet aan moeten beginnen'.

Het voorstel verwijst ook naar de grondwet, waarin voorzien werd in een Europese minister van buitenlandse zaken die defensie- en veiligheidsvraagstukken zou coördineren. Tevens was in de grondwet sprake van een Comité van interne strategie in de Raad en zouden de bevoegdheden van de EU inzake defensie enorm toenemen. SP Europarlementariër Erik Meijer: `Maar die grondwet is dood. De militarisering van Europa heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nee-campagne. Het is dan ook een gotspe om na massale afwijzing van die grondwet gewoon maar door te gaan met de verdere bewapening van Europa'.

Volgens het voorstel moet er vanaf 2007 jaarlijks minstens een miljard euro extra gespendeerd worden aan militair onderzoek. Dat bedrag moet bovendien jaarlijks stijgen. Daarnaast moeten ook middelen die nu besteed worden aan civiel onderzoek deels naar het militaire kamp worden doorgesluid. Erik Meijer:'In de commissie die het voorstel schreef waren 12 van de 20 mensen afkomstig uit de industrie en onderzoekswereld en zaten 2 vertegenwoordigers van ministeries van defensie aan tafel. Geen wonder dat die tot de conclusie komen dat er meer geld naar het leger zou moeten'. In het voorstel staat ook expliciet als doelstelling opgenomen dat hiermee het concurrentievermogen van de Europese defensie-industrie wordt verbeterd.

Deel van de argumentatie op extra geld aan bewapening uit te geven is de achterstand met Amerika. Meijer: `Daar is geen beginnen aan, de Amerikanen geven ruim vijf keer zoveel uit aan defensie-onderzoek als Europa! We moeten bovendien niet in hun voetsporen treden. Met de huidige economische problemen kan Europa haar geld wel beter gebruiken'.