Socialistische Partij

Spoeddebat over Congo: heeft Verdonk gelogen?

23-06-2005 * Opnieuw spreekt de Tweede Kamer over de uitzetting naar Congo van uitgeprocedeerde asielzoekers. Aanleiding is de uitzending van Netwerk van 21 juni, waarin wordt uiteengezet dat gegevens over uitgeprocedeerde asielzoekers bij de Congolese autoriteiten terechtkomen, in tegenstelling tot hetgeen de minister bij herhaling en met grote stelligheid beweerde.

Minister Verdonk stelde in februari "dat er geen informatie uit het asieldossier, in welke vorm dan ook, naar de autoriteiten van het land van herkomst gaat." In de uitzending van Netwerk werden echter documenten getoond die afkomstig waren uit Nederland, en in het bezit waren van de Congolese autoriteiten.

Hierin staat informatie die de asielzoekers in gevaar brengt, aangezien Congo asielzoekers vaak arresteert en martelt omdat zij het aanzien van het land zouden schaden. De suggestie van o.a. de VVD dat de asielzoekers die documenten zelf aan de Congolese overheid zouden overhandigen, is dan ook zeer ongeloofwaardig. De Congolese overheidsdienst DGM, die door Verdonk is omschreven als een soort Immigratiedienst, is volgens velen, waaronder de VS en Groot-Brittannië, een gevaarlijke inlichtingendienst die niet terugdeinst voor mishandeling van teruggekeerde asielzoekers.

Jan de Wit "In essentie gaat het vandaag om twee punten," stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. "Heeft de minister de Kamer in februari 2005 verkeerd voorgelicht over wat er wel en niet bij de Congolese autoriteiten terecht komt? En wat is de DGM nu voor een dienst. Lopen de uitgeprocedeerde asielzoekers die naar Congo worden teruggestuurd nu wel of geen gevaar?"

"In de uitzending werden personen gepresenteerd van wie een rapport van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) voorhanden bleek in Congo. Daarin stonden uitdrukkelijke passages waaruit blijkt dat het ging om asielzoekers, en zelfs dat ze bij uitzetting problemen had veroorzaakt. Dit lijken harde gegevens. Hoe komen die stukken in Congo? Een asielzoeker heeft geen stukken van de KMAR, dus kan ze niet zelf hebben meegenomen."

"Als het klopt wat Netwerk beweert, dan komen er gegevens van individuele personen bij de Congolese autoriteiten en dat is een zeer ernstige zaak. Immers: dan zijn mensenlevens in gevaar. Als het klopt en die gegevens komen daar door toedoen van de IND of een andere overheidsinstantie, dan heeft de minister een groot probleem. Dan heeft zij op 23 februari 2005 in de Tweede Kamer gelogen en zijn de consequenties onvermijdelijk."

"De minister heeft de uitweg gekozen van een nader onderzoek. Daarmee is even de druk van de ketel. Maar de SP heeft hierover wel een paar vragen. Over welke periode gaat dit onderzoek? Wanneer is het afgerond? Wat mijn fractie betreft onmiddellijk na het reces. Wat gaat de onderzoeker Havermans precies onderzoeken en hoe gaat hij dat doen? Wordt gekeken naar stukken uit asieldossiers, maar tevens naar stukken van de KMAR, de Vreemdelingenpolitie en vliegtuigmaatschappijen?"

"Resteert het onderwerp van de DGM. Wat weet ik daarvan? Recente rapporten van `Home Office' van het Verenigd Koninkrijk van april 2005 en van `US Country Report on Congo' over 2004 en het rapport van de UNHCR uit 2003 bevestigen dat de DGM een veiligheidsdienst."

"Een geheime dienst die er bovendien ontoelaatbare praktijken op na houdt: afpersing, mishandeling, opsluiting in gevangenissen, intimidatie. Ze schenden volgens de VS ongestraft de mensenrechten."

Bovendien kwamen in de uitzending van Netwerk medewerkers van de DGM zelf aan het woord. Zij stelden dat de beruchte geheime dienst ANR en DGM twee handen op één buik zijn. De DGM mishandelt, dwingt mensen geld te betalen en gooit mensen de gevangenis in."

"En wat zegt de minister naar aanleiding van mijn motie van 15 maart 2005? De DGM is geen veiligheidsdienst, er blijken geen problemen bij terugkeer. Wat is dat voor onderzoek dat de minister heeft laten doen? Men verwijst naar een ambtsbericht van maart 2005. Maar mijn motie is aangenomen op 15 maart 2005. Welk onderzoek is er sindsdien gedaan door het ministerie van Buitenlandse Zaken? Ik vrees: geen enkel. Ik moet daarom aannemen dat de motie niet is uitgevoerd en ook dat is zeer ernstig."

"Vandaar ook dat ik geen vertrouwen heb in onderzoek door Buitenlandse Zaken naar de mishandelingen. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de status en taak van de DGM en belangrijker nog: naar de praktijken van de DGM. Als klopt wat er in de uitzending wordt gezegd lopen mensen van wie de DGM weet dat ze ex-asielzoeker zijn, direct gevaar. Vandaar de vraag of de minister bereid is dat onderzoek te laten verrichten en dus in feite de motie nu wel uit te voeren."

"In afwachting van deze onderzoeken kunnen uiteraard geen uitzettingen meer plaatsvinden. Het is logisch om de vreemdelingenbewaring voor Congolezen op te zeggen, behalve als zij een gevaar opleveren voor de openbare orde. Stop ook de zogeheten `presentaties', waarbij asielzoekers worden geconfronteerd met vertegenwoordigers van de Congolese overheid.
En maak alle afspraken met Congo rond uitzetting openbaar." Zie ook:
* Netwerk: Toch vertrouwelijke asielinformatie naar Congolese autoriteiten :: uitzending 21 juni 2005