Wageningen Universiteit

| | |QUALITY OF LIFE AND MANAGEMENT OF LIVING RESOURCES

| |FIFTH FRAMEWORK PROGRAMME

| | | |

Voedselveiligheid en duurzaamheid - een gedeelde verantwoordelijkheid van consumenten en producenten?

Utrecht, 23 juni 2005
Rurale Sociologie, Wageningen Universiteit

Voedselveiligheid staat steeds nadrukkelijker op de publieke agenda. Dat is een resultaat van voedselschandalen maar komt ook voort uit een algemeen toegenomen interesse voor voeding en voedsel. Gedurende deze eendaagse conferentie over Voedselveiligheid en Duurzaamheid presenteert de vakgroep Rurale Sociologie van Wageningen Universiteit de resultaten van een Europees onderzoek (TRUST) naar het vertrouwen van consumenten in de voedselketen en in de communicatie over voedselveiligheid. Daarnaast besteden sprekers en werkgroepen aandacht aan verschillende vraagstukken rondom voedselconsumptie en -productie en het beleid dat nationale en internationale overheden op dit gebied voeren.

Deelnemers
De conferentie is bedoeld voor Nederlandse belanghebbenden, zoals beleidsmakers, detailhandelaren, producenten, vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, wetenschappers, studenten, journalisten en maatschappelijke organisaties.

Programma
De ochtendsessie besteedt aandacht aan de resultaten van onderzoek naar voedselveiligheid en duurzame voedselproductie. Daarnaast gaan sprekers uit drie verschillende landen in op recente ontwikkelingen in voedselbeleid. Professor Mayerfeld Bell bespreekt het liberale beleid van de Verenigde Staten dat symbool staat voor de vrije markt ideologie, maar waar het interesse van consumenten en producenten voor alternatieve productiemethoden en voedselketens groeit. Dr. Jervell bespreekt het beleid van Noorwegen waar de overheid duurzame productie en consumptie actief ondersteunt en de EU politiek op een afstand houdt. Professor Brunori gaat in op het beleid in Italië, een van de Zuid Europese landen waarin consumenten duurzaamheid en voedselveiligheid vooral lijken te zien in termen van kwaliteit van voedsel en lokale productie.

In de middag vinden verschillende workshops plaats. In de workshops ligt de nadruk op discussie en uitwisseling van kennis en ideeën. Steeds openen twee sprekers het debat door twee tegengestelde standpunten kort toe te lichten. Daarna is er ruimte voor discussie.

Het ochtendprogramma is Engelstalig evenals één van de workshops 's middags. In de andere twee workshops wordt Nederlands gesproken.

Programma:

08.45 Welkom met koffie

09.15- 09.30 Opening door Prof. J.S.C. Wiskerke 09.30-10.00 Dr. ir B.B. Bock: Consumers' trust in food safety in the Netherlands
10.00-10.30 Prof. J.S.C. Wiskerke: The construction of sustainable food chains


11. Koffie

30. Prof. M. Mayerfeld Bell: The development of food in the United States - nothing beyond the free market ideology and McDonalidisation? Prof. M. Mayerfeld Bell is associate professor for environmental sociology at the University of Wisconsin, USA
1 Prof. G.Brunori: Food quality as the main issue of Southern European consumers and producers? Prof. G. Brunori is Professor of Agricultural Economics at the University of Pisa, Italy 30. Dr. A. Jervell: The government's role in enabling sustainable food production and consumption
Dr. A. Jervell is Director of Sifo, the National Institute of Consumer Research in Norway

14. Lunch

30. Workshops
Workshop 1: Food politics: Slow food versus EUREPGAP Introduction of the debate:
Dr. ir. H.S. van der Meulen, vice-president of Slow Food Netherlands, and a representative of EUREPGAP (to be confirmed). Chair: Prof. M. Mayerfeld Bell, organization: Prof J.S.C. Wiskerke This workshop will be English-speaking

Workshop 2: Duurzame consumptie - verantwoordelijkheid van producent of consument? Opening van het debat door:
Dr. Ir. E. Hees (CLM) "De marketing van duurzaamheid, het voorbeeld van de Beemsterkaas van CONO" Dr. J. Vanoppen (Vredeseilanden), "Voedselteams: op vertrouwen gebaseerde netwerken van consumenten en producenten" Voorzitter: Dr. Ir. P. Oosterveer (WUR), organisatie Dr. Ir B. Bock

Workshop 3: Duurzame voedselketens - van lokaal tot globaal Opening van het debat door:
Ir. P.J. Brandsma (WUR): "Het Hoeve-varken, de regionale constructie van duurzame voedselketens" Prof. Dr. Ir. B. Urlings (WUR), "Duurzaam voedsel in de 'global village' " Voorzitter: Ir. F. Verhoeven, organisatie Dr. Ir. D. Roep

16.30 - Borrel

Locatie: Mammoni
Mariaplaats 14, Utrecht

Routebeschrijving:
De locatie Mariaplaats 14 ligt in het centrum van Utrecht, vlak bij het Centraal Station en het busstation: Per openbaar vervoer
o Via de centrale hal van het station Utrecht, door Hoog Catharijne richting centrum lopen. o Uitgang 'Moreelsepark', de 2e uitgang rechts bij de ABN AMRO bank. o Hier loopt u helemaal rechtdoor tot u niet verder kunt. Dan gaat u links de roltrap af. o Bij het verlaten van Hoog Catharijne linksaf richting de Domtoren lopen. o Hierbij steekt u een groot kruispunt over. U bevindt zich nu op de Mariaplaats. o Na ca. 50 meter ziet u aan de linkerkant een schitterend pand. o Op de veranda is de ingang.
Per auto:
Vanuit alle richtingen: ring Utrecht / centrum volgen.

o Volg de borden centrum / station / of parkeerroute. o In het centrum parkeerroute volgen en parkeren in de garage 'Rijnkade'. o Via de hoofdingang verlaat u lopend de parkeergarage. o U gaat direct linksaf en na 50 m aan uw linkerhand treft u ons schitterende pand. o U kunt ook parkeren in één van de garages van Hoog Catharijne, volg dan de route openbaar vervoer. o Parkeren in het centrum van Utrecht kost E 2,50 per uur, tot 23:00 uur.


---- --
Aanmeldingsformulier conferentie Voedselveiligheid en Duurzaamheid 23 juni 2005
Utrecht

Naam:
Functie:

Bedrijf:

Adres:

Email:

Wil graag deelnemen aan de volgende onderdelen:
0 ochtend 0 middag

Wil graag deelnemen aan de lunch:
0 ja
specifieke wensen: 0 vegetarisch
0 ..............
0 nee

Wil graag deelnemen aan (voorkeur aangeven):
Workshop 1: Food politics: Slow food versus EUREPGAP Workshop 2: Duurzame consumptie - verantwoordelijkheid van producent of consument? Workshop 3: Duurzame voedselketens - van lokaal tot globaal

Voorkeur:

1.

2.

3.

Aanmelden kan tot en met donderdag 16 juni


---- --