Ingezonden persbericht

Voortzetting hoorzitting Regionaal Medisch Tuchtcollege Amsterdam

Klacht inspectie tegen Amsterdamse psychiater B.B. wegens grensoverschrijdend gedrag

AMSTERDAM, 20050622 -- Op donderdag 23 juni 2005 zal de medische tuchtzaak tegen de Amsterdamse psychiater Bram Bakker bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam worden voortgezet die op 31 mei jl. werd aangehouden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Amsterdam diende een klacht bij het tuchtcollege in wegens twee incidenten van grensoverschrijdend gedrag die door een ziekenhuis en een ggz instelling werden gemeld.


De klacht van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg houdt onder meer in dat de psychiater grensoverschrijdend heeft gehandeld jegens twee patiënten door zich meer in de privé-sfeer van deze patiënten te begeven dan in het kader van de hulpverlening noodzakelijk was. Bovendien heeft hij onvoldoende rekening gehouden welke impact zijn gedrag zou kunnen hebben op zijn patiënten. Daarnaast heeft hij de e-mail contacten die hij met een van de patiënten onderhield niet opgenomen in het medisch dossier waardoor dit onvolledig is, aldus klager.

De inspectie zal worden vertegenwoordigd door de inspecteurs Ten Cate-Adema en Gasman. Aangezien medische tuchtzaken openbaar zijn, kan de zaak tegen de vrij gevestigde Amsterdamse psychiater, bekend onder de noemer 'de dwarse psychiater', door een ieder die geïnteresseerd is, gevolgd worden. Bakker laat zich bijstaan door mw. prof. mr. W.R. Kastelein, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Het medisch tuchtcollege bestaat uit de leden juristen Holtrop, voorzitter en tevens eerste man bij het tuchtcollege sinds dit jaar, en Bleeker-Hemmes, secretaris. Daarnaast wordt het college gevormd uit de leden artsen Gualthérie van Weezel, psychiater/psychotherapeut, Maathuis, gynaecoloog en prof. dr. de Lange, anesthesioloog.

Uit de stukken over Bakker zou volgens Trouw (31 mei 2005)blijken dat zijn superieuren in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) zeer bezorgd over zijn privé-contacten met de twee patiëntes waren. Zo ook de inspectie, die hem na het eerste incident al verweet evident onprofessioneel gehandeld te hebben. Hij was verder dan noodzakelijk doorgedrongen tot de privé-sfeer van de patiënte, aldus de inspectie. Bij het tweede incident was de maat voor de IGZ vol: de directie van het SLAZ diende weer een klacht in bij de inspectie, wat leidde tot de tuchtzaak die morgen zal worden voortgezet. Bij navraag of de psychiater in de toekomst nog eens twee patiëntes met een vriend in contact zou brengen, antwoordde Bakker in maart tegenover Trouw: ,,Die vraag suggereert een patroon en dat is er niet! Het waren incidenten.''

Maar, zelfs als er geen sprake mocht zijn van een patroon van grensoverschrijdend gedrag, betreft het een klachtwaardige zaak die een tuchtrechtelijke maatregel tot gevolg kan hebben. Als 'dwarse psychiater', zoals de nu 42-jarige Bakker genoemd wordt in de door Hans Polak vervaardigde documentaire die eind december 2004 bij de VARA werd uitgezonden, ligt zijn mening over wat in professioneel opzicht onder 'grensoverschrijdend gedrag' begrepen dient te worden niet bepaald op één lijn met de binnen zijn eigen beroepsgroep gehanteerde opvattingen.

In de beroepscode voor psychiaters wordt een afkoelingsperiode van twee jaar genoemd voor wat betreft het aangaan van een seksuele relatie met een ex-patiënt. In de VS handhaven psychiaters zelfs de zo genaamde 'zero tolerance' omdat gevoelens van overdracht veelal pas na lange tijd en soms helemaal niet verdwijnen. Het onderhouden van vriendschappelijk en/of sociaal contact met ex-patiënten wordt binnen de beroepsgroep evenmin gewaardeerd c.q. door velen zelfs als onprofessioneel en ontoelaatbaar gezien. Vermenging van een behandelrelatie met en privérelatie leidt tot belangenverstrengeling en roept bij patiënten in de meeste gevallen verwarring op. Gebrek aan handhaving van duidelijke grenzen tussen therapie en privé is bijna altijd negatief voor de patiënt en kan zelfs zeer beschadigend zijn. Daarom dient de grens die de beroepsgroep duidelijk aangeeft ook gehandhaafd en bewaakt te worden. Immers, een van de ethische basisprincipes voor artsen luidt 'First, do no harm!' of in het Latijns 'Primum non nocere!'.

De voortzetting van de hoorzitting die op 31 mei jl. werd aangehouden, begint op donderdag 23 juni a.s. om 14 uur in de Huyzingazaal van de rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220. Het college verzocht de inspecteurs de nog ontbrekende en onvolledig ingediende stukken, te noemen twee brieven, alsnog na te zenden. Tevens was het college voornemens de volledige e-mail correspondentie tussen verweerder en een van zijn ex-patiënten bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis op te gaan vragen zodat de volledige e-mail correspondentie bij de beoordeling van de zaak mee zou kunnen worden gewogen.

Onze redactie zal weer een uitgebreid verslag maken van de hoorzitting. Het zittingsverslag zal enkele dagen nadien op onze website gepubliceerd worden. De uitspraak van medische tuchtcolleges volgt 6 weken na de zittingsdatum. Wij zullen de uitspraak te zijner tijd eveneens publiceren.

Meer info over deze tuchtzaak treft u in het DOSSIER B.B., dat deel uitmaakt van onze nieuwsrubriek, op onze website www.misbruikdoorhulpverleners.nl aan. Het nieuwsbericht zoals vanmorgen op onze website gepubliceerd, treft u onder navolgende link aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/NieuwsGOGGezondheidszorgNederland2005dossierbbpsychiateramsterdam.html#voortzettingmedischetuchtzaak




Ingezonden persbericht