Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
61 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek en de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 23 juni 2005)

Onlangs heeft de VVD fractie een bezoek gebracht aan Winkelcentrum de Veldhof in Veldhuizen. De fractie heeft hier gesproken met een aantal bewoners. Op deze locatie is er sprake van een combinatie van seniorenwoningen, winkels en nog meer voorzieningen. Een van de grote vraagstukken van de bewoners betrof het parkeren. Op straat zijn ongeveer dertig gereserveerde parkeerplaatsen met beugels. Deze kunnen door bewoners op jaarbasis worden gehuurd. Vrijwel direct naast deze parkeerplekken is een mooie parkeergarage. Bewoners van (huur)appartementen kunnen in de parkeergarage een plek kopen. Het winkelend publiek mag het eerste uur gratis in de parkeergarage staan en zal daarna moeten betalen. Ondertussen staat het bij het op straat parkeren in drukke tijden helemaal vol.

Van de parkeerplaatsen met beugel zijn er het eerste jaar een paar verhuurd, maar vanwege de gebruikersonvriendelijkheid worden ze nu in het geheel niet meer gebruikt. Om de parkeerdruk op het winkelcentrum te verminderen lijkt het voor de hand te liggen om deze circa dertig beugelplaatsen weer openbaar te maken. Daarnaast zou het gebruik van de parkeergarage door het winkelend publiek gestimuleerd moeten worden, zodat de parkeerdruk op het winkelcentrum van twee kanten afneemt.

We hebben begrepen dat de burgemeester gedurende een wijkbezoek in 2004 aan Veldhuizen al op bovenstaande was gewezen. Bewoners hadden gehoopt dat de aandacht ook een reactie zou opleveren.

Voor de VVD leidt dit tot de volgende vragen:
1. Wie is eigenaar van de 'beugel parkeerplaatsen': de gemeente, Portaal of een andere partij?
2. Indien de gemeente eigenaar is, is het college bereid zo spoedig mogelijk deze gereserveerde, maar niet benutte plekken om te zetten naar openbare plekken?
3. Indien de gemeente geen eigenaar is, wil het college dan zo spoedig mogelijk in overleg treden met de feitelijke eigenaar met het doel deze ongebruikte faciliteit op te heffen en er openbare parkeerplaatsen van te maken?
4. Kan het Collega bevorderen dat de parkeergarage meer benut wordt door het winkelend publiek?
5. Heeft de burgemeester inderdaad kennis genomen van dit vraagstuk tijdens haar werkbezoek aldaar in 2004 en welke actie(s) heeft het college daar op ondernomen?


---- --