Ingezonden persbericht

"Optimisme in bouw tempert alweer"

ROTTERDAM, 20050623 -- Nog maar een kwartaal geleden was optimisme troef in de bouwsector. De stemmingsindicator voor de bouw laat dit kwartaal echter zien dat het optimisme geen vanzelfsprekendheid is geworden. Over de gehele linie is men nog wel (licht) positief gestemd ten aanzien van omzet, orderportefeuilles en concurrentiedruk, maar het optimisme is zondermeer getemperd. Klussenbedrijven blijken het minst positief. De aannemers B&U zijn de enigen die zich duidelijk onttrekken aan het algemene beeld. Dit en meer blijkt uit de Bouwbarometer®: een gezamenlijk initiatief van Bouwkennis.nl en USP Marketing Consultancy.


Reeds te verwachten op basis van de resultaten van de vorige Bouwbarometer® zijn de aannemers B&U wel overwegend positief over het tweede kwartaal: 46% ziet in het tweede kwartaal van 2005 een (lichte) stijging van de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2004. Slechts 18% constateert een (lichte) daling. Ook de afbouwers zijn in het tweede kwartaal positiever dan in het eerste kwartaal. Daarentegen zijn de architecten en installateurs over het tweede kwartaal van 2005 minder positief over de omzetontwikkeling dan in het eerste kwartaal. Uitsluitend naar dit kwartaal gekeken, zijn met name de klussenbedrijven behoudend in hun optimisme: 22% constateert een omzetdaling in dit kwartaal, waarvan de helft zelfs een sterke daling. Ook bij de aannemers GWW is een aanzienlijke groep die dit kwartaal een daling in de omzet heeft geconstateerd (30%, waarvan 8% een sterke daling).

Naast de actuele ontwikkeling in de omzet is tevens gevraagd naar de omzetverwachtingen voor het derde kwartaal van 2005. Aannemers B&U zijn het meest optimistisch over de omzetverwachtingen voor het derde kwartaal van 2005 (de helft verwacht een omzetstijging). Ook installateurs en afbouwers zijn relatief positief (respectievelijk 49% en 41% verwacht een stijging). Gelijk met de actuele ontwikkelingen in de omzet zijn met name de klussenbedrijven (26% verwacht een stijging) en in mindere mate ook de architecten (30% verwacht een stijging; 16% een daling) terughoudend. Aangezien architecten veelal aan het begin van het bouwproces staan, kan hun terughoudendheid indicatief zijn voor wat komen gaat in de bouwkolom. De volgende Bouwbarometer® zal het uitwijzen.

Niet alleen actuele ontwikkelingen en verwachtingen ten aanzien van de omzet zijn in het onderzoek aan bod gekomen, maar ook die ten aanzien van de concurrentiedruk en orderportefeuilles. Bouwkennis basisabonnees kunnen via de site het gehele onderzoek raadplegen.




Ingezonden persbericht