Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Uitwerking Kader Richtlijn Water in stedelijk gebied

Pilot Kader Richtlijn Water in gemeente Roosendaal

Op dit moment start in de gemeente Roosendaal het pilotproject van de Kader Richtlijn Water waarbij wij als provincie het initiatief hebben genomen om samen met de gemeente Roosendaal en het waterschap Brabantse Delta al vast te oefenen en te testen hoe de KRW in de praktijk kan worden uitgewerkt.


Het unieke is dat nu voor het eerst in Nederland een pilotproject wordt gedaan voor stedelijk gebied waarbij in ruim vier maanden tijd het hele KRW proces; van doelen-maatregelen-maatschappelijke kosten baten analyse tot aan lastenverzwaringen voor de burgers, wordt doorlopen. Daarmee worden naast procesinzichten en -knelpunten ook inhoudelijke en bestuurlijke inzichten verkregen, waarvan niet alleen Roosendaal of de gemeenten in Noord-Brabant, maar alle gemeenten in Nederland en ook andere overheden kunnen profiteren.

Betrokkenheid van gemeenten bij de KRW is tot op dit moment nog zeer gering. Dit komt onder ander door het ontbreken van inzicht in de rol van gemeenten in het proces en in de consequenties van de KRW voor het bebouwd gebied. Het kan daarbij voor gemeenten bijvoorbeeld gaan om verdergaande maatregelen in de aanpak van riooloverstorten, aanpak van diffuse verontreinigingen, baggeren en realiseren van goede baggerlocaties. Ook ontbreekt inzicht in de rol en verantwoordelijkheid van de drie overheden voor het realiseren van doelen en maatregelen om aan de KRW in bebouwd gebied te voldoen.

Om er voor te zorgen dat gemeenten de uitwerking van de richtlijn zorgvuldig vorm en inhoud geven, is het ontwikkelen van kennis en inzicht in rol en inbreng erg van belang. De resultaten van het pilotproject in de gemeente Roosendaal worden verwacht voor 1 oktober 2005.