Vier soorten wanbetalers

Slapers, armlastigen, dwarsliggers en fraudeurs

AMSTERDAM, 20050623 -- Bij het Incassoregister komen dagelijks honderden meldingen binnen van wanbetalers. Het gaat daarbij om bedrijven die zich niet aan de overeengekomen betaaltermijn houden en van wie dus geen betaling is ontvangen na afloop van de betaaltermijn. Incassoregister stuurt deze bedrijven een kennisgeving dat zij zijn geregistreerd als wanbetaler.


Incassoregister deelt wanbetalers in 4 soorten in.

De slaper
Let niet op betaaltermijnen, komt in actie na een herinnering of aanmaning.

De armlastige
Let bewust niet op betaaltermijnen, omdat er structureel onvoldoende liquide middelen aanwezig om binnen de afgesproken termijn te betalen. Gaat pas betalen als duidelijk is dat men maatregelen gaat nemen.

De dwarsligger
Bekijkt bij elke factuur of hij kan klagen. Wil korting of helemaal niet betalen. Betaalt pas als alle mogelijkheden om er onder uit te komen zijn uitgeput.

De fraudeur
Is nooit van plan geweest te gaan betalen. Is meestal niet te achterhalen en de factuur is oninbaar.
Er zijn in Nederland 10.000 bedrijven van het type fraudeur. Dit is een sterk vlottend bestand van bedrijven, waarin we toch vaak dezelfde persoonsnamen tegenkomen.

De slaper en de ontkenner vinden het vervelend als zij van het Incassoregister bericht ontvangen dat zij als wanbetaler te boek staan, de dwarsligger wordt woedend en de fraudeur maakt het niets uit zolang alleen de bedrijfsnaam en niet de naam van de directeur wordt genoemd.

Reacties op de kennisgevingen
88% van de kennisgevingen leidt tot een reactie van de debiteur. Van de aangemelde wanbetalers verdwijnt 41% na verloop van tijd weer uit het incassoregister.