FNV Bouw

Corporaties met bouw in één pensioengigant

De intentieverklaring is getekend en nog vóór het eind van het jaar moet de fusie een feit zijn: ASW en Cordares gaan samen. Daarmee vormen de uitvoeringsorganisaties van de pensioenfondsen van woningcorporaties en bouw één pensioengigant met een vermogen van ¤ 21 miljard. De pensioenfondsen willen hiermee ook het signaal afgeven dat méér van de 700 pensioenfondsen in Nederland zich moeten bundelen. Om twee redenen. Als antwoord op de zwaardere eisen van de overheid. En om betere service aan de klanten te geven en het ingelegde pensioenvermogen nog beter te beheren.

ASW is de pensioenuitvoerder van het Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Cordares presenteerde zich begin juni als opvolger van SFB Groep (voorheen het Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid), de pensioenuitvoerder in de bouw. Toen al kondigde Cordares aan haar dienstverlening op het gebied van pensioenen en inkomensverzekeringen ook buiten de bouwsector te willen aanbieden. De gefuseerde pensioenuitvoerder beheert een vermogen van ¤ 21 miljard. De administratie-omzet bedraagt ¤ 220 miljoen. Er werken 1.100 medewerkers, wan wie er duizend van Cordares en 100 van ASW afkomstig zijn. Samen verzorgen ze 27 verschillende pensioenregelingen; daarbij zijn in totaal 25.000 werkgevers aangesloten en 1 miljoen werknemers: actieven, uitkeringsgerechtigden en slapers.

Het is de bedoeling dat ASW een aparte werkmaatschappij vormt. Die zal in eerste instantie gaan proberen meer middelgrote en kleinere bedrijfstakpensioenfondsen Cordares binnen te loodsen. Op die manier speelt Cordares in op de specifieke behoeften van kleinere fondsen. Jan Kloet, algemeen directeur van ASW, heeft alle vertrouwen in het succes van de fusie. Hij zegt dat tijdens de oriëntatiefase duidelijk is geworden "dat deze samenwerking voor alle betrokken partijen de sterkste deal voor de toekomst is". Joep Schouten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cordares, vindt deze vernieuwende vorm van schaalvergroting nodig "om ook in de toekomst de beste prijs/kwaliteitsverhouding kunnen bieden".