Ingezonden persbericht


Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

23-6-2005; Betreft 1e trainingsdag wegrace GP - 75e Gauloises TT Assen, circuit: TT Circuit Assen


1e TRAININGSDAG VAN JUBILEUM TT BIEDT POSITIEVE VERRASSINGEN

Tijdens de eerste trainingsdag voor de jubileum TT van Assen genoten ruim 10.000 motorfans met volle teugen op het befaamde TT Circuit, waar zowel in de MotoGP als in de 125cc en 250cc klasse de nodige verassingen voorkwamen. Zo snoepte Capirossi de beste tijd na twee vrije trainingen voor de neus van 5-voudig GP-winnaar van dit seizoen Valentino Rossi af.

Raymond Schouten is redelijk tevreden na de eerste trainingsdag op het circuit van Assen. "Het ging niet verkeerd vandaag. Ik heb mijn vorm van Barcelona vastgehouden en kan deze ook weer wat doorzetten. We hebben nog wel wat problemen met de achterkant van de motorfiets. Vooral op de Noordlus van het circuit, waar het erg hobbelig is, voelt de motor nog niet 100% aan. We gaan er hard aan werken om dit voor morgen goed te krijgen." Raymond Schouten deed het wederom goed. Met een 18e plaats staat Raymond er prima bij. Maar 'kleine' Schouten had zelf op een hogere klassering gehoopt. "Ik wil morgen nog iets klimmen. We hebben hier getest en dat gaf een paar voordelen, maar iedereen gaat hier keihard. De Honda liep perfect en voelde goed aan, op de kleine perikelen in de Noordlus na. Als ik de zaken zo kan continueren biedt het met een goede startplaats mogelijkheden op de punten", hoopt Schouten, die op 2,3 seconden achter de voorlopige pole van Mattia Pasini staat. "Dat is me iets te ver weg. In Barcelona was dat gat iets kleiner, maar dit circuit is ook 1,2 km langer.

De 125cc wild-card rijders sluiten zoals te verwachten was de lijst. Joey Litjens is de snelste van dat 4-tal. Hij was een fractie sneller dan Hugo van den Berg. Beiden hebben aansluiting met het achterste deel van het veld en zijn terug te vinden op de 38ste en 39ste plaats. Gert-Jan Kok deed het eveneens prima. Er is een gaatje van 2 seconden naar Hugo maar mogelijk kan Kokkie daar morgen nog het nodige afhalen. Deze 3 jongens zijn op dit moment gewoon al 100% zeker van kwalificatie voor de wedstrijd. Mark van Kreij moet daar morgen nog voor vechten. Hij kwam 17/100ste van een seconde tekort voor de voorlopige kwalificatie. Nog wat werk aan de winkel voor Kreike dus.

In de EK 250cc klasse verraste Patrick Lakerveld, die de voorlopige 'pole' pakte in de klasse die de springplank naar de GP's wordt genoemd. De regerend Nederlands Kampioen uit het Brabantse Wijk en Aalburg, verkoos een EK start boven een TT Grand Prix wildcard in de 250cc. Daar doet hij vooralsnog heel goed aan, want met zijn 3e plaats in de tussenstand na 3 van de 8 races, maakt de 24-jarige coureur nog volop kans op de EK-titel.

Capirossi bluft iedereen af met de Ducati

Twee jaar nadat hij in zijn eerste seizoen bij Ducati de pole position veroverde, tijdens de Dutch TT in Assen, toonde Loris Capirossi vandaag een sprankje hoop op de wederopstanding van de Italiaanse fabrikant, door de snelste ronde neer te zetten op de openingsdag van de 75e verjaardag van het beroemde evenement. De Italiaan vocht zich in Catalunya in de laatste ronde terug naar de elfde plaats. Dit was slechts zeven dagen na zijn eerste podiumplaats van het seizoen in Mugello. Maar het feit dat hij in Holland al vroeg op stoom is, geeft de indruk dat hij terug is om te gaan vechten voor de tweede MotoGP overwinning van de Italiaanse fabriek, tijdens de historische race op zaterdag.

"We staan er veel beter voor dan twee weken geleden in Barcelona, maar we moeten nog aan de set-up van de motorfiets werken, teneinde meer uit de banden te kunnen halen," aldus Capirossi. "De voorkant is o.k., maar we proberen nog steeds een goede achterband te vinden voor de race. Ik reed mijn snelste tijd aan het eind van de sessie, op mijn tweede motorfiets, met een achterband, die ik nog niet eerder gebruikt had, dus we zullen morgen nog meer ronden op die band testen. Op het moment zijn we niet supercompetitief, maar de mensen bij Bridgestone doen zo hard hun best, dat we veel nieuwe banden hebben, die we hier kunnen uitproberen."

Ondanks de late aanval van Capirossi is er weinig twijfel met betrekking tot de dominantie van de huidige leider in het klassement, Valentino Rossi, die tijdens de ochtendsessie en ook het grootste deel van de middagtraining de snelheid bepaalde op zijn Yamaha, voordat hij uiteindelijk verslagen werd door zijn landgenoot. Honda's Sete Gibernau volgde Rossi zijn voetspoor voor het grootste deel van de dag en reed uiteindelijk de derde tijd op de gecombineerde tijdlijst, 0.197 seconde achter de wereldkampioen.

Alex Barros begon zijn poging om zijn 500cc overwinning, die hij hier in 2000 behaalde, met een vierde tijd, voor zijn Honda collega's Marco Melandri en Nicky Hayden. Capirossi's Ducati teamgenoot Carlos Checa, die hier in 1997 tweede werd achter Mick Doohan, reed de zevende tijd en Colin Edwards, Max Biaggi en Shinya Nakano maakten de top tien vol. De enige valpartij van vandaag in de MotoGP klasse was een hele spectaculaire van Ruben Xaus. Hij raakte bij de val op hoge snelheid niet geblesseerd, maar zijn Yamaha was compleet vernield. Er waren naast de val van Xaus wel een flink aantal uitstapjes van andere coureurs zoals Melandri en Rossi. Capirossi was overigens de eerste coureur die de schaduw van de nieuwe zwevende tribune opzocht nadat hij zijn rempunt miste bij de Geert Timmer bocht.

GP 125cc

Mattia Pasini trok vanmiddag de lijn van Barcelona door. Na zijn overwinning daar prijkte nu ook in Assen zijn naam bovenaan de ranglijst van de 1ste kwalificatietraining voor de Dutch TT in Assen. Pasini reed in de laatste seconden van de training een snelste rondetijd van 2.12.742. Hij was daarmee 3/1000ste van een seconde sneller dan Mika Kallio. Sergio Gadea en Marco Simoncelli nemen de overige plaatsen op de voorlopige 1ste rij in. Julian Simon, de verrassende Alexis Masbou, Hector Faubel en Mike di Miglio zijn de coureurs op de voorlopige 2e rij.

Gibernau viert zijn 150e Grand Prix

Movistar Honda's Sete Gibernau zal dit weekend tijdens de Gauloises TT in Assen zijn 150e Grand Prix rijden. Op donderdagavond had de Spanjaard een speciaal diner met zijn team om deze prestatie te vieren, die hem tot de vierde meest ervaren rijder in de MotoGP klasse maakt, achter Alex Barros, Carlos Checa en zijn voormalig teamgenoot Kenny Roberts Jr. Gibernau hoopt deze mijlpaal in stijl de kunnen bereiken, aangezien hij, na de eerste zes ronden, nog steeds op zijn eerste overwinning van het seizoen jaagt. "Ik had graag de dag na de GP van Catalunya nog graag willen testen, teneinde een aantal zaken te vergelijken, maar de regen verknalde de test en nu zullen we het op donderdagmorgen tijdens de eerste vrije training moeten doen," aldus Gibernau. "In Catalunya waren we weer terug op hoog niveau en daar wil ik ook zijn in Assen." "Vorig jaar kwam ik een aantal meters voor het eind in aanraking met Valentino, maar ik ga er niet heen met wraakgevoelens jegens wie dan ook - ik wil me gewoon zo goed mogelijk concentreren op wat ik wil gaan doen." "Het zal belangrijk zijn om te beginnen met het rijden van rondjes op racebanden, zodat ik me zo goed mogelijk kan voorbereiden op de Grand Prix. Assen is een erg technisch circuit en je hebt een perfecte set-up nodig om competitief te kunnen zijn. Ik hoop, dat het weer het toelaat om ons werk goed te doen en een goede set-up te vinden, of het nu voor een natte of een droge race is."

De 11e plaats van Jakub Smrz is en wel hele sterke prestatie van de Tsjech. Anderhalve week geleden crashte hij nog, waarbij zijn schouder uit de kom was geraakt. Maar de 21-jarige coureur uit Jilovice verbeet de pijn en steeg boven alle verwachtingen uit. "Het ging echt heel goed. Ik had slechts in een paar gooi en smijt bochten wat last van mijn rechter schouder. En vanmorgen reikte ik al tot de 12e plaats, zonder enig risico te nemen. Ook vanmiddag hield ik het hoofd koel. Geen fouten, er niet af gaan en zelf - zonder slipstream- de tijden zetten om echt te zien waar ik sta. Dan is die 11e plek een prima uitgangspunt. Daarbij had ik dus net als Raymond wel iets hulp van de test in mei hier op de TT baan. De versnellingsbak verhoudingen en vering hadden we in grote lijnen al op de rit. De plaats als beste privé rijder doet me heel goed. Ook naar de sponsors en fabrikant Honda is dat een prima opsteker", aldus 'Kuba", die zaterdag het gat van een kleine seconde naar zijn voorgangers wil dichtrijden.

125cc Trainingstijden na de 1e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

Mattia PASINI

ITA

APRILIA Totti Top Sport - NGS


2'12.742

219.5


2

Mika KALLIO

FIN

KTM Red Bull KTM GP125


2'12.745

218.7


3

Sergio GADEA

SPA

APRILIA Master Aspar

2'13.170

210.9


4

Marco SIMONCELLI

ITA

APRILIA Nocable.it Race

2'13.370

215.9


5

Julian SIMON

SPA

KTM Red Bull KTM GP125

2'13.403

218.1


6

Alexis MASBOU

FRA

HONDA Ajo Motorsport

2'13.407

215.0


7

Hector FAUBEL

SPA

APRILIA Master Aspar

2'13.459

218.4


8

Mike DI MEGLIO

FRA

HONDA Kopron Racing World

2'13.926

217.2


9

Manuel POGGIALI

RSM

GILERA Metis Racing Team

2'13.938

217.1


10

Thomas LUTHI

SWI

HONDA Elit Grand Prix

2'13.957

218.8


11

Joan OLIVE

SPA

APRILIA Nocable.it Race

2'14.165

217.0


12

Gabor TALMACSI

HUN

KTM Red Bull KTM GP125

2'14.226

213.1


13

Fabrizio LAI

ITA

HONDA Kopron Racing World

2'14.272

217.5


14

Tomoyoshi KOYAMA

JPN

HONDA Ajo Motorsport

2'14.520

214.2


15

Nicolas TEROL

SPA

DERBI Caja Madrid - Derbi Racing

2'14.578

216.3


16

Pablo NIETO

SPA

DERBI Caja Madrid - Derbi Racing

2'14.596

219.3


17

Lukas PESEK

CZE

DERBI Metis Racing Team

2'14.686

216.7


18

Raymond SCHOUTEN

NED

HONDA Arie Molenaar Racing

2'15.071

215.3


19

Andrea IANNONE

ITA

APRILIA Abruzzo Racing Team

2'15.091

219.2


20

Michael RANSEDER

AUT

KTM Red Bull ADAC KTM Juniors

2'15.126

218.2


21

Alvaro BAUTISTA

SPA

HONDA Seedorf RC3 - Tiempo Holidays

2'15.248

214.8


22

Sandro CORTESE

GER

HONDA Kiefer-Bos-Castrol Honda

2'15.322

214.3


23

Aleix ESPARGARO

SPA

HONDA Seedorf RC3 - Tiempo Holidays

2'15.341

212.7


24

Angel RODRIGUEZ

SPA

HONDA LG Mobile Galicia Team

2'15.370

214.2


25

Imre TOTH

HUN

APRILIA Team Toth

2'15.457

219.7


26

Raffaele DE ROSA

ITA

APRILIA Matteoni Racing

2'15.567

215.5


27

Manuel HERNANDEZ

SPA

APRILIA Totti Top Sport - NGS

2'15.822

214.2


28

Lorenzo ZANETTI

ITA

APRILIA Skilled I.S.P.A. Racing Team

2'16.041

218.4


29

Toshihisa KUZUHARA

JPN

HONDA Angaia Racing

2'16.233

217.1


30

Gioele PELLINO

ITA

MALAGUTI Malaguti Reparto Corse

2'16.321

207.6


31

Mateo TUNEZ

SPA

APRILIA MVA Master Aspar Team

2'16.427

211.4


32

Dario GIUSEPPETTI

GER

APRILIA AB Cardion Blauer USA

2'16.451

211.7


33

Federico SANDI

ITA

HONDA Angaia Racing

2'16.899

214.2


34

Michele PIRRO

ITA

MALAGUTI Malaguti Reparto Corse

2'17.002

208.6


35

Jordi CARCHANO

SPA

APRILIA MVA Aspar

2'17.133

213.8


36

Vincent BRAILLARD

SWI

APRILIA Team Toth

2'17.386

212.1


37

Karel ABRAHAM

CZE

APRILIA AB Cardion Blauer USA

2'17.472

209.7


38

Joey LITJENS

NED

HONDA Litjens Racing

2'17.492

209.8


39

Hugo VAN DEN BERG

NED

APRILIA Varenhof Racing Team

2'17.682

209.1


40

Gert-Jan KOK

NED

HONDA Jan Bakker Auto's Elburg

2'19.682

206.5

Not

qualified (Out 107%)

2'22.033

Mark VAN KREIJ

NED

HONDA Racing Team Mark Van Kreij

2'22.202

205.4

250cc Trainingstijden na de 1e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

Sebastian PORTO

ARG

APRILIA Aprilia Aspar 250cc


2'05.530

250.0

2

Jorge LORENZO

SPA

HONDA Fortuna Honda

2'05.665

246.6


3

Casey STONER

AUS

APRILIA Carrera Sunglasses - LCR

2'05.691

251.6


4

Hiroshi AOYAMA

JPN

HONDA Telefonica Movistar Honda 250

2'05.906

250.8


5

Alex DE ANGELIS

RSM

APRILIA MS Aprilia Italia Corse

2'05.982

251.8


6

Daniel PEDROSA

SPA

HONDA Telefonica Movistar Honda 250

2'06.200

253.2


7

Hector BARBERA

SPA

HONDA Fortuna Honda

2'06.255

251.2


8

Andrea DOVIZIOSO

ITA

HONDA Team Scot

2'06.311

251.1


9

Simone CORSI

ITA

APRILIA MS Aprilia Italia Corse

2'06.809

252.6


10

Randy DE PUNIET

FRA

APRILIA Aprilia Aspar 250cc

2'06.884

251.5


11

Jakub SMRZ

CZE

HONDA Arie Molenaar Racing

2'07.963

246.6


12

Sylvain GUINTOLI

FRA

APRILIA Equipe GP de France - Scrab

2'08.253

245.6


13

Yuki TAKAHASHI

JPN

HONDA Team Scot

2'08.649

248.9


14

Roberto LOCATELLI

ITA

APRILIA Carrera Sunglasses - LCR

2'08.665

245.9


15

Chaz DAVIES

GBR

APRILIA Aprilia Germany

2'08.765

245.5


16

Steve JENKNER

GER

APRILIA Nocable.it Race

2'08.813

248.0


17

Mirko GIANSANTI

ITA

APRILIA Matteoni Racing

2'09.005

244.1


18

Alex DEBON

SPA

HONDA Wurth Honda BQR

2'09.253

243.9


19

Gregory LEBLANC

FRA

APRILIA Equipe GP de France - Scrab

2'09.549

243.2


20

Dirk HEIDOLF

GER

HONDA Kiefer-Bos-Castrol Honda

2'09.552

245.3


21

Anthony WEST

AUS

HONDA Wurth Honda BQR

2'09.618

243.8


22

Arnaud VINCENT

FRA

FANTIC Scuderia Fantic Motor GP

2'10.272

232.7


23

Martin CARDENAS

COL

APRILIA Aprilia Germany

2'11.052

244.5


24

Gabor RIZMAYER

HUN

YAMAHA Team Kurz Prista Oil

2'11.204

237.4


25

Alex BALDOLINI

ITA

APRILIA Campetella Racing

2'11.225

242.9


26

Andrea BALLERINI

ITA

APRILIA Abruzzo Racing Team

2'11.308

246.4


27

Michele DANESE

ITA

APRILIA Campetella Racing

2'11.425

247.6


28

Randy GEVERS

NED

APRILIA De Arand Filart Racing

2'12.329

239.4


29

Hans SMEES

NED

APRILIA Jaap Kingma Racing

2'13.115

233.6

Not

qualified (Out 107%)

2'14.317

Alexander TODOROV

BUL

YAMAHA Team Kurz Prista Oil

2'14.354

233.2

Jan ROELOFS

NED

YAMAHA MRTT Hugen Racing

2'14.489

231.5

Gabriele FERRO

ITA

FANTIC Scuderia Fantic Motor GP

2'14.600

235.9

Mike VELTHJZEN

NED

HONDA MVS Racing Team Mikcin

2'16.628

219.2

MotoGP (tot 990cc 4-takt) Vrije trainingen de 1e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd


1

L.CAPIROSSI

ITA

Ducati Marlboro Team


2'00.757

2

V.ROSSI

ITA

Gauloises Yamaha Team

2'00.840


3

S.GIBERNAU

SPA

Movistar Honda MotoGP

2'01.037


4

A.BARROS

BRA

Camel Honda

2'01.053


5

M.MELANDRI

ITA

Movistar Honda MotoGP

2'01.242


6

N.HAYDEN

USA

Repsol Honda Team

2'01.490


7

C.CHECA

SPA

Ducati Marlboro Team

2'01.524


8

C.EDWARDS

USA

Gauloises Yamaha Team

2'01.588


9

M.BIAGGI

ITA

Repsol Honda Team

2'02.029


10

S.NAKANO

JPN

Kawasaki Racing Team

2'02.280


11

J.HOPKINS

USA

Team Suzuki MotoGP

2'02.289


12

A.HOFMANN

GER

Kawasaki Racing Team

2'02.409


13

T.BAYLISS

AUS

Camel Honda

2'02.424


14

R.XAUS

SPA

Fortuna Yamaha Team

2'02.790


15

M.TAMADA

JPN

Konica Minolta Honda

2'03.066


16

K.ROBERTS

USA

Team Suzuki MotoGP

2'03.609


17

D.CHECA

SPA

Fortuna Yamaha Team

2'04.259


18

R.ROLFO

ITA

Team D'Antin Pramac

2'05.187


19

S.BYRNE

GBR

Team Roberts PROTON

2'05.353


20

J.ELLISON

GBR

Blata WCM

2'07.680


21

F.BATTAINI

ITA

Blata WCM

2'07.868

************