Cordares


Pensioenuitvoerder ASW zoekt aansluiting bij Cordares

Krachtenbundeling geeft impuls aan consolidatieslag

Amsterdam, 24 juni 2005 - De pensioenuitvoerders ASW en CORDARES hebben besloten om een fusie aan te gaan en willen die nog voor het einde van het jaar afronden. Bij de vandaag getekende intentieverklaring benadrukken beide partijen dat hun voorgenomen krachtenbundeling grote voordelen zal opleveren op het vlak van kostenefficiency, serviceverlening aan hun klanten en vermogensbeheer.

De fusiepartners willen met hun besluit tevens het signaal afgeven dat het tijd wordt om de consolidatieslag in de pensioenwereld (Nederland telt circa 700 pensioenfondsen) te versnellen. Deze ontwikkeling is van belang als antwoord op hogere toezichtseisen van Brussel en Den Haag en om de kwaliteit van pensioenvoorzieningen beter te kunnen waarborgen.

ASW is de pensioenuitvoerder van het Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Cordares heeft begin juni bij haar introductie als opvolger van SFB Groep (voorheen het Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid) aangekondigd haar dienstverlening op het gebied van pensioenen en inkomensverzekeringen ook buiten de bouwsector te gaan aanbieden. Door de fusie ontstaat een pensioenuitvoeringsorganisatie met een vermogen onder beheer van EUR 21 miljard, een administratie-omzet van EUR 220 miljoen en circa 1.100 medewerkers. Zij zorgt voor de uitvoering van 27 verschillende pensioenregelingen. Bij Cordares zijn dan 25.000 werkgevers aangesloten en ongeveer 1 miljoen werknemers, actieven, uitkeringsgerechtigden en "slapers".

Toegevoegde waarde
Om meer toegevoegde waarde te kunnen bieden aan hun deelnemers hebben ASW en haar opdrachtgever Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties (SPW) besloten om aansluiting te zoeken bij een grotere uitvoeringsorganisatie. Daarbij is gekozen voor Cordares vanwege haar veelzijdige achtergrondkennis op het gebied van pensioenen, haar bewezen prestaties op grond van de internationale CEM-benchmark (Cost Effective Measurement) en haar vernieuwende visie op het pensioenstelsel en de pensioenmarkt. Door de samenwerking ontstaan voor betrokken partijen niet alleen belangrijke synergievoordelen bij het verder ontwikkelen van de markt, maar krijgen de medewerkers ook betere kansen om kennis uit te wisselen en zich verder te ontplooien.

Toonaangevende partij
De fusie wordt gerealiseerd onder de naam Cordares, dat daarmee kort na haar presentatie haar eerste resultaat boekt en daardoor haar positie als toonaangevende pensioenuitvoerder verstevigt. De kwaliteiten van ASW zullen als aparte werkmaatschappij primair worden ingezet voor de acquisitie van middelgrote en kleinere bedrijfstakpensioenfondsen. Cordares speelt daarmee in op de behoefte in de pensioenmarkt aan productmarkt combinaties die aansluiten bij de aard en omvang van pensioenfondsen.

Jan Kloet, algemeen directeur van ASW, heeft alle vertrouwen in het succes van de fusie. "Wij hebben voor onze oriëntatie de tijd genomen en objectief vastgesteld dat deze samenwerking voor alle betrokken partijen de sterkste deal voor de toekomst is". Joep Schouten, voorzitter Raad van Bestuur Cordares, spreekt van een vernieuwend initiatief in de kring van pensioenuitvoerders. "Willen wij onze klanten ook in de toekomst de beste prijs/kwaliteitsverhouding kunnen bieden dan is schaalvergroting een must. Bestuur en directie van ASW zijn de drijvende krachten van deze samenvoeging. De gekozen oplossing sluit goed aan bij de actuele opvattingen over pension governance. Ik ben blij dat wij in staat zijn om de noodzakelijke consolidatieslag te versnellen. Voor ons is deze fusie een eerste belangrijke stap om onze nieuwe strategie concreet gestalte te geven".

Kerncijfers 2005: krachtenbundeling CORDARES en ASW Activiteit / instelling CORDARES ASW Samenvoeging Vermogen onder beheer EUR 17,5 miljard EUR 3,5 miljard EUR 21 miljard Administratie-omzet EUR 210 miljoen EUR 10 miljoen EUR 220 miljoen Medewerkers 1.000 100 1.100

Disclaimer - Privacy statement - (c) Cordares 2006