Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/06/05 Koningin reikt Zilveren Anjers uit

Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdag 24 juni 2005 in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Zilveren Anjers uit. Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan mr. H. Bergé, J.M.C. van der Eerden, drs. J.M. van Groeningen-Hazenberg, drs. J.J.W.P. van Groeningen, T. Janssen en G.C. Sevenhuijsen-van der Linde. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard heeft de onderscheidingen tot zijn overlijden in 2004 elk jaar persoonlijk uitgereikt.

De heer mr. H. Bergé ('s-Hertogenbosch, 1916) en de heer J.M.C. van der Eerden ('s-Hertogenbosch, 1926) uit 's-Hertogenbosch

Jurist Hein Bergé en architect Jan van der Eerden zijn voorvechters van het behoud van de Binnendieze. Hein Bergé schrijft over deze oude waterlopen in 's-Hertogenbosch, Jan van der Eerden tekent erover. Ook zetten zij zich in voor monumentenzorg en natuurbescherming. Hun werk overstijgt het plaatselijk belang. Zij nemen deel aan landelijke discussies over het beheer van binnensteden, de verkeersproblematiek en hoogbouw in historische omgevingen.

Mevrouw drs. J.M. van Groeningen-Hazenberg (Avereest, 1943) en drs. J.J.W.P. van Groeningen (Utrecht, 1934) uit Eelde

In 1991 heeft het echtpaar Janneke en Jos van Groeningen het initiatief genomen voor de totstandkoming van een museum voor hedendaagse figuratieve kunst. Dit heeft geresulteerd in het museum voor figuratieve kunst 'De Buitenplaats' in Eelde. Het museum bestaat uit het uit 1654 stammende Nijsinghhuis, een museumpaviljoen en een museumtuin. 'De Buitenplaats' is 9 oktober 1996 door de Koningin geopend.

De heer T. Janssen (Helden, 1930) uit Sevenum

Theo Janssen zet zich al jaren in voor het behoud van het aardkundige en cultuurhistorische erfgoed van de Peel. Tijdens en na zijn dienstverband bij Staatsbosbeheer heeft hij een kostbare verzameling aangelegd van voorwerpen en verhalen die de landschappelijke en culturele geschiedenis van de Peel en haar bewoners documenteren. Na zijn pensionering is hij deze documentatie en zijn herinneringen aan omstandigheden, gebeurtenissen en personen, gaan uitwerken.

Mevrouw G.C. Sevenhuijsen-van der Linde (Amsterdam, 1930) uit Zuidlaren

Gezina Sevenhuijsen ondersteunde jarenlang het werk van wijlen haar echtgenoot, dirigent Ru Sevenhuijsen, de stuwende kracht achter Jeugd en Muziek Nederland. Zij heeft er grotendeels voor gezorgd dat na zijn overlijden het Jeugdmuziekkamp Woudschoten en het Jeugd Orkest Nederland bleven bestaan. Vele professionele musici, onder wie Jaap van Zweden en Isabelle van Keulen, zijn in Woudschoten hun carrière begonnen.