Academisch Ziekenhuis Groningen

Groot symposium rond 10-jarig bestaan Tandheelkunde & Mondhygiëne in Groningen

Academisch Centrum Mondzorg Groningen officieel geopend

16 juni 2005 Vertegenwoordigers van politiek, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen debatteren vrijdag 24 juni over de gevolgen van de marktwerking op de mondzorg. Het debat vormt de afsluiting van het symposium Mondzorg van morgen, dat plaatsvindt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de opleidingen Tandheelkunde & Mondhygiëne in Groningen. Tijdens het symposium wordt tevens het Academisch Centrum Mondzorg Groningen van het UMCG officieel geopend. Dit centrum gaat in de noordelijke regio dienen als verwijs- en behandelcentrum op het terrein van mondzorg.

De controverse tussen minister Hoogervorst en de huisartsen is veelvuldig in het nieuws. Ook de tandartsen maken zich zorgen over de manier waarop de mondzorg de komende jaren georganiseerd wordt. In de huidige voorstellen van minister Hoogervorst valt de meeste tandheelkundige zorg buiten het basispakket. Dit betekent dat tandheelkundige zorg in aanvullende verzekeringen opgenomen dient te worden. Hierdoor veranderen de verhoudingen tussen patiënt, tandarts en zorgverzekeraars. Wat is de visie van de zorgverzekeraars, van de politiek en van de beroepsverenigingen hierover? Onder leiding van Victor Deconick debatteren PvdA-Tweede kamerlid Godelieve van Heteren, voorzitter Heert Zijlstra van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), Petra Koole, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) en Maarten Dijkshoorn, vice-voorzitter Raad van Bestuur Achmea over de nieuwe onderlinge verhoudingen.

Veranderingen in de mondzorg
Het symposium Mondzorg van morgen biedt niet alleen een overzicht van de huidige mogelijkheden binnen de tandheelkunde en de stand van zaken in de mondzorg van vandaag, maar kijkt tevens vooruit naar ontwikkelingen die invloed hebben op de mondzorg van morgen. Het beroep van mondhygiënist ontwikkelt zich zeer snel en zorgt voor een nieuwe invulling van de taken in de mondzorg. Verder ontstaan in de mondzorg nieuwe samenwerkingsverbanden. Dit kan betekenen dat de solopraktijk van een tandarts verdwijnt en dat er centra voor mondzorg ontstaan, die multidisciplinaire zorg bieden. Hierin staat de integratie tussen preventie en behandeling centraal. Ook de veranderende wensen van consumenten hebben invloed op de mondzorg. Zo is de aandacht verschoven van herstel van klachten naar preventie. Tenslotte is de cosmetische kant van de tandheelkunde de laatste jaren enorm gegroeid. De verschillende opleidingen op het gebied van mondzorg hebben daardoor andere accenten gekregen.

Opening Academisch Centrum Mondzorg Groningen
Aan het begin van het symposium zal prof.dr. Warner Kalk, hoogleraar Tandheelkunde & Mondzorgkunde, het Academisch Centrum Mondzorg Groningen (ACMG) officieel openen. Het ACMG is een samenwerkingsverband tussen het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen. Het AMCG biedt volledige mondzorg voor patiënten en kan daarmee mondzorg op maat leveren. Het AMCG heeft verder als doel om hoogwaardige kennis op het gebied van mondzorg te ontwikkelen, zowel voor patientenzorg, onderwijs en onderzoek.

Contactpersoon: dhr. J.R.L. Wessels, persvoorlichter, bureau Voorlichting UMCG, telefoon (050) 361 22 00.