uitnodiging voor de media

16.06.2005 / 15:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Raad voor het landelijk gebied

Op 24 juni 2005 van 12.00 tot 14.00 uur presenteert de Raad voor het Landelijk Gebied tijdens een aspergelunch de adviezen 'Recht op Groen' en 'Tijd voor Kwaliteit'. De raad nodigt bestuurders van provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en publicisten uit om tijdens de lunch mee te praten en te denken over zijn zorg omtrent ruimtelijke kwaliteit en groen. De raad beoogt hiermee een proces van bewustwording in gang te zetten rond beide thema's.

Na de presentatie en aansluitende discussie zal de raad de aanwezigen uitnodigen later dit jaar de discussie in de provincies voort te zetten. Het resultaat van deze discussies zal de raad eind 2005 ter kennis brengen aan de ministers van LNV, VROM en VWS.

De adviezen zullen tegelijkertijd op 6 plaatsen in Nederland worden gepresenteerd: Leeuwarden, Zwolle, Oosterbeek, Ouderkerk aan de Amstel, Den Haag en Den Bosch.

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd om bij een van de lunches aanwezig te zijn. Dit kan uitsluitend via een aanmelding vooraf. U kunt zich hiervoor aanmelden voor woensdag 22 juni bij de Raad voor het Landelijk Gebied tel 033 461 99 48 of m.eisner@minlnv.nl.

Het persbericht en de samenvattingen van de adviezen worden kort voor 24 juni - onder embargo - naar u toegezonden. Beide adviezen zijn na de lunchbijeenkomst beschikbaar. ////////
Meer informatie kunt u inwinnen bij dhr. P. Schildwacht, projectleider RLG, 06 228 212 68 of p.schildwacht@minlnv.nl Ter informatie vindt u hieronder de tekst van de uitnodiging Presentatie adviezen 'Recht op Groen' en 'Tijd voor Kwaliteit' Startbijeenkomst discussie over ruimtelijke kwaliteit en groen

Op vrijdag 24 juni 2005 organiseert de Raad voor het Landelijk Gebied een lunchbijeenkomst als start voor een discussie over ruimtelijke kwaliteit en groen. De raad maakt zich zorgen over de groene kwaliteit van de openbare ruimte. Burgers stellen groen in de woonomgeving hoog op prijs, blijkt uit de nationale VROM-enquête van dit jaar. Groene kwaliteit schiet te kort en bebouwing groeit harder dan het nieuwe groen. In een verstedelijkte omgeving is groene kwaliteit essentieel. Realisatie van groen buiten de stad stagneert, grote bouwopgaven en de terugtrekkende beweging van de rijksoverheid voor groen versterken de scheefgroei. De raad poneert daarom voor iedere burger het 'recht op groen'. Door kwaliteit te agenderen en bestaande kennis te delen, wil de raad de discussie in gang zetten.

De kwaliteit van het landelijke gebied wordt, net als de kwaliteit van de openbare ruimte in de stad, vaak genoemd, maar minder vaak gerealiseerd. De Nota Ruimte heeft decentrale overheden verantwoordelijk gemaakt voor de ruimtelijke kwaliteit in het algemeen en die van het landelijk gebied in het bijzonder. Er zijn veel partijen betrokken bij het tot stand komen en/of behouden van kwaliteit. De raad maakt zich zorgen over de aandacht die hieraan besteed wordt en ziet het nemen van tijd voor kwaliteit als een goede investering voor de toekomst.

De raad nodigt bestuurders van provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en publicisten uit om tijdens een aspergelunch mee te praten en te denken over zijn zorg omtrent ruimtelijke kwaliteit en groen.

Denken over kwaliteit is een proces dat zich niet in één bijeenkomst voltrekt. Na de presentatie en aansluitende discussie nodigen wij u uit om deze discussie later dit jaar met de raad in de provincie voort te zetten. Het resultaat van deze discussies zal de raad eind 2005 ter kennis brengen van de ministers van LNV, VROM, VWS.

Programma
12.00 uur ontvangst en welkom
12.30 uur presentatie adviezen door raadslid RLG
12.45 uur aanvang aspergelunch en discussie
13.45 uur afsluiting

Aanmelding
Aanmelding is noodzakelijk. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar m.eisner.@minlnv.nl of door te bellen met het bureau van de raad tel 033 461 99 48.