Gemeente Breda

"Prinsenbeek door de ogen van de kinderen"

Afsluiting project van de drie basisscholen in Prinsenbeek

Leerlingen van de basisscholen in Prinsenbeek sluiten 24 juni van 14.00 uur tot en met 15.15 uur het project Prinsenbeek door de ogen van de kinderen af in De Drie Linden.

De resultaten in de vorm van een afsluitend rapport worden gepresenteerd en aangeboden aan de wethouders A.J.G. Oomen en A.L.E Arbouw.

Het project is een initiatief van de Dorpsraad Prinsenbeek. De afgelopen maand hebben leerlingen van groep 7 het milieu en de leefbaarheid van Prinsenbeek onder de loep genomen. Het Milieustation van de afdeling Afvalservice werd bezocht, er is zwerfvuil opgeruimd en het onderhoud van de openbare ruimte geschouwd. Het is al het vijfde jaar dat het project Prinsenbeek door de ogen van kinderen wordt gehouden. Kinderen kijken met andere ogen naar hun leefomgeving en leren dat verschillende organisaties een rol spelen in het beheer. Uiteraard ondervinden de kinderen ook dat ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan een schone, veilige en hele omgeving.

De Drie Linden
De wethouders met een Prinsenbeekse achtergrond nemen de verhalen en aanbevelingen van de kinderen in ontvangst. In het teken van de campagne Zwerfvuil > Geen Gezicht treedt Soezebol de Rommeltrol op. De scholen ondertekenen het convenant met de gemeente waarin beide partijen toezeggen het zwerfvuil aan te pakken en daarin samen te werken.

Andere blik
Kinderen kijken anders naar de buurt dan grote mensen. De elfjarigen geven hun zienswijze, vlak voordat ze overstappen naar het voortgezet onderwijs, aan de volwassenen door. Het is alweer de vijfde 'generatie' kinderen die hun aanbevelingen doen. Een belangrijk deel van de kinderen zal zich later ook in Prinsenbeek vestigen, het zijn dus de bewoners van de toekomst. Om zich een beeld te vormen beoordelen de groepen de bestrating, de mate van vervuiling en het onderhoud van het groen. Door het bezoek aan het Milieustation zien ze wat er gebeurt met het huishoudelijk afval en waarom het gescheiden wordt ingezameld. Tot slot hebben de kinderen ook heel praktisch een bijdrage aan de leefbaarheid geleverd door mee te helpen enkele leef en speelplekken op te ruimen.

Breda, 21 juni 2005