Ingezonden persbericht


Persbericht

dubbelinterview met de zusjes Kristien en Veerle Hemmerechts in Psy 8/2005

Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg

Verschijningsdatum: 24 juni 2005

In Psy 8 een dubbelinterview met de zusjes Kristien en Veerle Hemmerechts. De een werd succesvol schrijfster de ander psychiatrisch patiënt. Kristien en Veerle Hemmerechts spreken vrijuit over hun jeugd. Bij ons thuis was het streng. Ons moeder had overal borden neergezet met stop erop , vertelt Kristien. En Veerle herinnert zich dat Kristien het prinsesje was en zij altijd maar nare opmerkingen kreeg. Veerle werd apotheker en trouwde. Daarna ging het mis. Haar opname in een psychiatrische inrichting was een traumatische ervaring. Kristien schreef daarover in een van haar verhalen. Veerle is inmiddels kunstenares geworden, maar ze verblijft nog in het psychiatrisch ziekenhuis in Diest, vlak bij Brussel. Ik heb me zelf gered , zegt ze. Samen willen de zusjes Hemmerechts het taboe op psychiatrie doorbreken. Daarom steunen ze het project Te gek . Ik hoop dat er meer begrip ontstaat , zegt Kristien.

Verder in deze Psy:
Reportage: Schaf de huisregels maar af
Huisregels op psychiatrische afdelingen veroorzaken veel conflicten en gaan soms veel te ver. Het kan ook zonder. Zelfs in een kliniek voor intensieve behandeling. In de Zeeuwse instelling Emergis zijn de patiënten beter af nu de huisregels zijn afgeschaft.

Achtergrond: Met antipsychotica toch vrijen
Meer dan de helft van de mensen die antipsychotica slikken heeft blijvende problemen met de seksualiteit. Toch spreken maar weinig behandelaars daarover met de patiënt. En slechts tien procent van de patiënten begint er zelf over. Volgens de Groningse psychiater Rikus Knegtering valt er weldegelijk wat te doen aan deze seksuele problemen. Het ene medicijn heeft meer invloed op de seksbeleving dan het andere. En een Viagra-pilletje doet soms ook wonderen.

Polemiek: Het ministerie van VWS laat de forensische psychiatrie in de steek.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie. Telefoon: 033 4608953
E-mail: redactie@psy.nl