Het Nederlandse Rode Kruis

24 juni 2005
3FM actie voor Darfur: Show Me The Money!

Het stadje Zalingy groeide door de toestroom van vluchtelingen met 90.000 inwoners

Eind vorig jaar haalde 3FM 915.995,- op voor de vluchtelingen in Darfur. Op vrijdag 24 juni staat 3FM de hele dag in het teken van deze actie. Onder het motto Show Me The Money! blikt de zender terug op deze actie. Het Rode Kruis gaat met het geld een ziekenhuis renoveren.

90.000 ontheemden
Soedan is door en door droog en stoffig. Maar in Zalingy is het groen. Toch komt niemand meer graag naar Zalingy, want de stad ligt midden in het conflictgebied in Darfur. Door het conflict is het stadje waar zon 55.000 mensen woonden nu het toevluchtsoord voor 90.000 ontheemden. "Het plaatselijke ziekenhuis kreeg veel meer patiënten dan het aankon. Er waren geen chirurgen, geen laboratoria, geen operatiekamers en geen röntgenapparatuur.", vertelt Willem Reussing, die al lange tijd voor het Rode Kruis in Soedan werkt.

Het vervallen ziekenhuis kan de zorg voor al die extra patiënten niet aan

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zorgde voor een chirurgisch team en het Noorse Rode Kruis voorzag het ziekenhuis van de benodigde apparatuur.

Nu zijn er nog twee chirurgen en een aantal anesthesieverpleegkundigen in het ziekenhuis. Een team is stand-by voor noodgevallen.

Het ziekenhuis staat op instorten

Dankzij de 3FM-actie wordt het ziekenhuis nu gerenoveerd, zodat het betere medische zorg kan bieden

Het ziekenhuis is vervallen. De toename van de bevolking van het stadje legt een enorme druk op de capaciteit. Zoals de directeur, de heer Osman, aangeeft: Ik heb nu betere artsen en apparatuur. Maar ik heb geen laboratoria om testen te doen en geen goede ruimte om de apparatuur te plaatsen.

Met het geld dat werd ingezameld door 3FM wordt dit ziekenhuis gerenoveerd. Jos Smits, bouwkundige, gaat voor het Nederlandse Rode Kruis het project begeleiden. We gaan de gebouwen die nu op instorten staan renoveren. We gaan zorgen voor nieuwe sanitaire voorzieningen en afdelingen herbouwen, vertelt Jos. We gaan ook zorgen voor een wachtruimte, want mensen moeten nu buiten in de brandende zon wachten. Ook komt er een nieuw laboratorium met een bloedbank.

Blij met de ´Hollandi´
De mensen in Zalingy zijn blij met de komst van de ´Hollandi´. Je merkt dat door de manier waarop we begroet worden, vertelt Jos. Veel inwoners van Zalingy hadden nauwelijks toegang tot gezondheidszorg en daar komt nu, dankzij radio 3FM, verandering in.