Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 juni 2005


Vervolgvragen van de leden Timmermans, Verbeet en Van Heemst (allen PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over de behandeling van een groep Amsterdamse leerlingen aan de Duits-Poolse grens


1. Hoe is het mogelijk dat de reizigerslijst voor schoolreizen binnen de Europese Unie volgens de grenswacht niet voldeed aan de voorwaarden, terwijl deze lijst door de IND gecheckt is? (Antwoord op vraag 4)


2. Wat is het nut van het voorleggen aan de IND van een reizigerslijst om vast te stellen of deze voldoet aan de Europese voorwaarden als daar vervolgens problemen over ontstaan?


3. Zijn de voorwaarden niet helder of is de controle van de reizigerslijst door ofwel de IND, ofwel de grenswacht onjuist uitgevoerd?


4. Is het waar dat met betrekking tot de eerste leerling, die volgens uw antwoord op vraag 4 niet beschikte over een geldige verblijfstitel voor Duitsland, een proces-verbaal is opgemaakt in plaats van een nooddocument aangezien de leerling werd verdacht van een misdrijf?


5. Is u bekend dat een kopie van dit proces-verbaal door de school op verzoek van de IND is overlegd en is u bekend dat de IND heeft verklaard dat het document in het bezit van deze leerling op goede gronden is afgegeven ?


6. Bent u bekend met de lezing van de begeleiders van de school dat het opgestelde nooddocument bestemd was voor de tweede van de andere twee betrokken leerlingen, namelijk de leerling van wie de gegevens via de gebruikelijke wegen in Nederland zijn nagetrokken?


7. Kunt u ingaan op de lezing van de begeleiders van de school dat bij de terugreis volgens de grenswachten de papieren in orde waren en dat de controle derhalve niet de tijd in beslag genomen heeft die nodig is voor controlehandelingen, maar dat een tekst op papier moest worden gezet vanwege het anti-terreurverdrag met de Verenigde Staten?


8. Ziet u aanleiding om uw conclusie dat er problemen waren rond de documenten van de leerlingen te herzien en bent u bereid zo nodig na contact met de IND en de Duitse en Poolse autoriteiten de feiten te controleren?


Vervolgvragen n.a.v. de antwoorden d.d. 23 juni 2005 op eerdere vragen d.d. 31 mei 2005 met kenmerk 2040515590.