Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer SV/R&S/2005/23076
Onderwerp Datum Contactpersoon Persoonlijke verzorging (ADL-hulp) 24 juni 2005
in de werksituatie

Bij het Algemeen Overleg van 2 februari 2005 met de Tweede Kamer over de aanbevelingen van de Commissie het Werkend Perspectief (CWP), heb ik toegezegd dat ik voor de zomer uitsluitsel zou geven over de interdepartementale afstemming tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verstrekking van persoonlijke verzorging (ook wel ADL-hulp genoemd) op het werk, aan personen met een handicap. Mede namens de Staatssecretaris van VWS kan ik u het volgende berichten.

Momenteel wordt door het Ministerie van SZW onderzocht wat in het geval van reguliere arbeid en arbeid in het kader van de Wsw de omvang van de behoefte is, c.q. zou kunnen zijn, aan persoonlijke verzorging op het werk.
Daarnaast heeft de Staatssecretaris van VWS op 1 april jl. aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) een uitvoeringstoets gevraagd over de functies persoonlijke verzorging en verpleging in alle beleidssectoren buiten de zorg, zoals regulier arbeid, arbeid in het kader van de Wsw, kinderopvang en onderwijs. Het CVZ zal naar verwachting in oktober adviseren over de volgende twee modaliteiten: de functies persoonlijke verzorging en verpleging in alle beleidssectoren ten laste van de AWBZ brengen, of de vergoeding van deze functies in alle beleidssectoren op grond van de AWBZ uitsluiten. Het CVZ is ook gevraagd te adviseren over de kosten.

Ik streef ernaar om, zodra het onderzoek naar de behoefte van persoonlijke verzorging op het werk is afgerond en het CVZ de uitvoeringstoets heeft uitgebracht, uw Kamer te informeren over de beslissing die mijn ambtgenoot van VWS en ik naar aanleiding daarvan zullen nemen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)