Ingezonden persbericht


SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten bereiken akkoord met Microsoft over nieuw aanbod voor onderwijs

Looptijd drie jaar, goede voorwaarden en speciale helpdesk

Houten, 24 juni 2005 - SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten, de drie overkoepelende licentieorganisaties voor ICT in het onderwijs, zijn het met Microsoft eens geworden over de inhoud van een nieuwe overeenkomst voor het gebruik van Microsoft software, zoals Windows upgrades, Office, en serversoftware. De drie licentieorganisaties zijn tevreden over het aanbod dat zij de onderwijsinstellingen nu kunnen doen.

"We hebben voor de komende drie jaar, de gebruikelijke duur in het onderwijs voor softwarecontracten, bij Microsoft gunstige voorwaarden kunnen bedingen. Dit aanbod houdt rekening met de wensen en ontwikkelingen in het onderwijsveld waar ICT een steeds belangrijkere rol speelt. De voorwaarden zijn bij voldoende belangstelling van onderwijsinstellingen vergelijkbaar met de huidige overeenkomst en wij denken dat de onderwijsinstellingen hiermee kunnen instemmen. Ook worden in de nieuwe overeenkomst aanvullende diensten opgenomen die aansluiten bij de huidige ontwikkelingen in het onderwijs. Uit onderzoek van onder meer de Stichting ICT op School blijkt dat scholen behoefte hebben aan technische ondersteuning, kennisuitwisseling en gemakkelijk toepasbare oplossingen. Er wordt nu samen met Microsoft gewerkt aan een helpdesk, een portal en een structurele uitwisseling van kennis en succesvolle projecten binnen het onderwijs", zegt Nico van Tricht, directeur APS IT-diensten namens de drie licentieorganisaties.

De voorgestelde nieuwe driejarige overeenkomst omvat onder meer het volgende:
* De samenstelling van het softwarepakket voor desktops blijft vrijwel gelijk.
* De prijzen van desktopsoftware blijven in 2006 op het huidige niveau. In 2007 en in 2008 stijgt het tarief elk jaar met maximaal 5%. Scholen hoeven hierdoor geen grote veranderingen door te voeren in de begrotingen.
* Bij het bepalen van het aantal licenties op scholen uit het primair en voortgezet onderwijs tellen alleen pc's waarop software van Microsoft draait.
* Voor de serverproducten geldt vanaf 1 januari 2006 een ander prijsmodel. Sommige producten worden duurder, terwijl andere goedkoper worden. Deze prijsveranderingen zullen voor het merendeel van de onderwijsinstellingen gunstig uitpakken, omdat het veel gebruikte Windows Server in prijs daalt.
* Thuisgebruik door studenten en leerlingen is ondergebracht in een aparte regeling. Zij kunnen Microsoft-software nu tegen een kleine vergoeding aanschaffen en kunnen deze tot in lengte van dagen blijven gebruiken. Tot nu toe hadden studenten en leerlingen uit het hoger, het beroeps-, en het voortgezet onderwijs de software tijdens hun studie in bruikleen.Voor het eerst vallen ook leerlingen uit het primair onderwijs onder de regeling en dat betekent dat ook zij tegen een geringe vergoeding dezelfde software kunnen aanschaffen voor thuisgebruik.

Daarnaast gaan SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten in samenwerking met Microsoft een helpdesk voor het onderwijs opzetten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat onderwijsinstellingen grote behoefte hebben aan technische ondersteuning. Deze zal in de zomer van 2006 operationeel zijn. Daarnaast nemen Microsoft en de licentieorganisaties initiatieven om het uitwisselen van kennis binnen het onderwijs te stimuleren.

"Aan deze conceptovereenkomst ging een lang en zorgvuldig onderhandelingsproces vooraf om tot het beste aanbod voor het onderwijs te komen. We hebben daarbij intensief gesproken met verschillende vertegenwoordigers uit het onderwijs, dus niet alleen met de onderhandelingspartners maar bijvoorbeeld ook met ICT op School. Wij vinden het belangrijk om innovatie in het onderwijs te stimuleren en een goede inzet van ICT kan daar enorm bij helpen", zegt Cees van de Par, Director Public Sector van Microsoft Nederland.

"Microsoft heeft geluisterd naar de eisen en wensen uit het onderwijs. Zo zullen er in het eerste jaar wat betreft desktop-software nauwelijks verschillen zijn. De eerste prijsverhoging voor desktop-software vindt plaats in 2007; dat is voor het eerst in 5 jaar. De prijsverhoging blijft beperkt tot maximaal 5 procent en dat geldt ook voor 2008. Dat we continuïteit en voorspelbaarheid kunnen bieden, is belangrijk. Voor de serverproducten is een ander model van toepassing dat voor de meeste instellingen voordelig uit zal pakken, omdat veel gebruikte producten - zoals Windows Server - goedkoper worden. We realiseren ons dat we niet iedereen blij kunnen maken, maar we zijn ervan overtuigd dat hier een heel goed voorstel ligt voor het onderwijs. De eerste reacties steunen ons daarin", zegt Van Tricht.

Alle partijen die deelnemen aan de huidige overkoepelende overeenkomst, mogen ook deelnemen in het nieuwe contract. Naast basis- en voorgezet onderwijs vallen ook ROC's, hogescholen en universiteiten onder deze nieuwe regeling. Zij worden komende week door de betreffende licentieorganisatie nader geïnformeerd over de inhoud van het voorstel. Op basis daarvan bepalen zij over deelname aan de overeenkomst. Zij hebben tot 15 september de tijd om te beslissen.

SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten
SURFdiensten is de Nederlandse intermediaire not-for-profit organisatie tussen ICT-aanbieders enerzijds en het onderwijs anderzijds. De doelstelling van SURFdiensten is het aanbieden van betaalbare kwaliteitsproducten- en diensten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie aan het hoger- en wetenschappelijk onderwijs in Nederland. Via de webwinkel SURFSPOT.NL worden de bijbehorende producten direct on line aan studenten en medewerkers in het hoger onderwijs aangeboden voor thuisgebruik en aan instellingen voor professioneel gebruik. SLBdiensten verstrekt licenties aan het BVE-veld, voortgezet onderwijs en voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Via de webwinkels Slim en Slim Direct worden de bijbehorende producten direct on line aangeboden aan instellingen voor professioneel gebruik en aan studenten en medewerkers in het BVE-veld, het VO en het VMBO voor thuisgebruik. APS IT-diensten verstrekt licenties aan het primair onderwijs en het speciaal onderwijs.

Meer informatie voor journalisten:
SURFdiensten, Jan Bakker, telefoon 030 - 298 30 00 SLBdiensten, Joost Wasch, telefoon 020 - 420 13 96 APS IT-diensten, Nico van Tricht, telefoon 030 - 285 66 58

Microsoft Persdesk, telefoon: +31 (0)23 - 569 82 22