Nederlandse Vakbond Varkenshouders



Barneveld, 24 juni 2005
Kenmerk: P4533

Nieuwe krachtsverhouding in varkenshouderij nog steeds niet te verteren door LTO.

Voorzitterschap Commissie Varkenshouderij (Comm VH); steeds veranderende spelregels, LTO een slechte verliezer en fokkerij neemt haar verantwoordelijkheid niet.

Voor de derde keer op rij is het niet gelukt om in een reguliere vergadering van de commissie varkenshouderij overeenstemming te bereiken over de benoeming van een voorzitter vanuit de NVV voor deze commissie.

Door het steeds wijzigen van de spelregels voor de benoeming door de voorzitter van het PVV (de heer Ramekers) blokkeert hij de afspraak tussen de partijen van een roulerende voorzitter. Hiermee is een constructieve oplossing bijna onmogelijk.

De vertegenwoordiger van de fokkerij, de heer van Vught van de Pigture group, neemt ondanks zijn steun aan het roulerende voorzitterschap zijn verantwoordelijkheid niet en stemde blanco.

De twee vaste adviseurs van de Comm VH steunen ook het voorstel voor het roulerende voorzitterschap en hebben aangegeven dat beide organisaties zelf mogen bepalen welke kandidaat zij voor deze post naar voren schuiven.

LTO krijgt in deze opzet de kans om de NVV kandidaat voor het voorzitterschap te blokkeren.

De NVV ervaart de wijze waarop zij hier behandeld wordt als uiterst beledigend en grievend. In het verleden heeft de NVV ook het voorzitterschap van een LTO vertegenwoordiger geaccepteerd en gerespecteerd. Nu de NVV groter en sterker is geworden en aanspraak maakt op eenzelfde behandeling als de LTO kandidaat destijds veranderd men ineens de spelregels.
LTO toont zich een slecht verliezer en de fokkerij durft haar verantwoordelijkheid niet te nemen.

---