Gemeente Zwolle

Scholieren Zwolle winnen The Bet van wethouder Van Dooremolen

Greijdanus College bespaart 20,5 procent CO2

De leerlingen van het Greijdanus College in Zwolle hebben de milieuweddenschap 'The Bet' met wethouder Van Dooremolen gewonnen. Het is de leerlingen gelukt om in twee maanden tijd gemiddeld 20,5 procent CO2 te besparen, door op school op verschillende manieren zuiniger om te gaan met energie.

De leerlingen hebben tijdens de twee maanden durende weddenschap veel gedaan om energie te besparen. Ze hebben onder andere de verwarming een graad lager gezet en de verwarming en lichten in ongebruikte lokalen uitgedaan. Ook hebben ze waterbesparende douchekoppen geïnstalleerd.

Met 'The Bet' hebben de leerlingen een boottocht gewonnen. Indien de leerlingen hadden verloren, zouden ze een biologisch diner bereiden voor de wethouder. Tijdens de gewonnen boottocht op donderdag 23 juni, kregen de jongeren te horen hoeveel CO2 ze uiteindelijk hebben bespaard. De deelnemers aan The Bet uit Zwolle van vorig jaar hadden nog een uitje tegoed en voeren ook mee.

'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-verdrag dat op 16 februari 2005 in werking is getreden. Europese landen spraken in 1997 af hun CO2-uitstoot met acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, zijn de jongeren zelf maar aan de slag gegaan. Met 'The Bet' hebben zij bewezen dat je met eenvoudige maatregelen op school al makkelijk acht procent CO2 kunt besparen. Tussen januari en mei zijn zo'n 1300 jongeren in Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Brabant 'The Bet' aangegaan met plaatselijke bestuurders. Er zijn al diverse weddenschappen gewonnen!