FNV

Flexibele inzet van hoveniers in zomer alsnog beperkt

De flexibele inzet van hoveniers wordt alsnog beperkt. Dat blijkt uit het principeakkoord over de verlenging van de cao tot 1 maart 2007. De loonsverhoging komt uit op 3 procent.
De werkgever sloot voor dit jaar al een cao voor de veertienduizend werknemers af met CNV Bedrijvenbond. Dit contract tekende FNV Bondgenoten niet omdat het risico op slecht weer te eenzijdig bij de werknemers werd gelegd.

Daarop kwamen de leden van de grootste bond in actie. Met estafettestakingen dwongen deze hoveniers een nieuwe uitnodiging van de werkgevers af. Het was voor het eerst dat in de sector het stakingswapen uit de kast kwam.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen is positief over het resultaat. "Tot voor kort leek een akkoord ondenkbaar. De werkgevers waren tevreden met het akkoord met het CNV. Vooral door de acties is het gelukt de werkgevers weer aan tafel te krijgen en tot een akkoord te komen. Veel speelruimte hadden we niet. De ruimte die er was, is optimaal benut."

Voor de flexibiliteit kunnen bedrijven nu vanaf 1 april 2006 nog 90 dagen aan met name overuren en reisuren inzetten om in de zomer langer te werken. Dat waren er 120. Het aantal inzetbare atv-dagen blijft vijftien. Het surplus kunnen de hoveniers in de winter compenseren.

De loonsverhogingen zijn nu 1,25 procent in december, 0,75 procent in juli 2006 en 1 procent in januari 2007.