Stad Utrecht, 11.30 uur

Utrecht 24-06-2005 - Nieuwsberichten districten stad Utrecht

Service-gerichte aanpak winkeldiefstal

UTRECHT - Vrijdagmiddag 24 juni om 13.00 uur bezoeken medewerkers van de afdeling Service van het politiedistrict Marco Polo diverse ondernemers van het winkelcentrum Kanaleneiland. De ondernemers hebben samen met de politie concrete afspraken gemaakt over de aanpak van winkeldiefstal. De ondernemers gaan vanaf vrijdag samen met elkaar, de beveiliging en de politie winkeldieven aanhouden.

Winkeliers die slachtoffer worden van diefstal of vernieling, waarbij geen verdachte bekend is of aangehouden, kunnen via een standaardformulier (eventueel op internet) aangifte doen. Is wél een verdachte aangehouden of is een signalement bekend, dan is aangifte via internet niet mogelijk. De winkelier kan dan gewoon de politie bellen en er zullen agenten komen om de verdachte mee te nemen naar het politiebureau.

Ook de beveiliging speelt hierbij een belangrijke rol. Nieuw is dat vanaf vrijdag de winkelier dan niet meer zelf naar het politiebureau hoeft om de aangifte te formaliseren. Het politiedistrict Marco Polo deelt vrijdag voor deze situaties speciale aangifteformulieren uit. Dit geldt overigens alléén voor winkeliers die een speciale bijeenkomst op het politiebureau hebben gevolgd. Van hun situatie is ook al een inventarisatie gemaakt van allerlei informatie die voor de aangifte relevant is. De nieuwe aanpak scheelt de aangever tijd en rompslomp waarbij de winkeldief mogelijk sneller lik op stuk krijgt.

De servicemedewerkers willen met hun actie van vrijdag de aangiftemogelijkheden extra onder de aandacht van de winkeliers brengen. Bovendien krijgen de winkeliers iedere maand een overzicht van de aangegeven diefstallen met daarbij de vermelding bij hoeveel aangiftes sprake was van 'opsporingsindicatie' oftewel concrete informatie die tot het aanhouden van een verdachte kan leiden.

Aanhouding na vechtpartij

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 juni een man aangehouden voor het plegen van openlijke geweldpleging en het hebben van een automatisch vuurwapen.

Omstreeks 01.15 uur kreeg de politie een melding dat er gevochten zou worden in de omgeving van de Hoogravenseweg. Op weg naar de locatie troffen agenten op de hoek van de Hoogravenseweg met de Broeder Alarmstraat een 21-jarige man aan. De man gaf aan dat hij door een aantal personen belaagd was en in elkaar geslagen.

Een groot aantal getuigen verschafte de politie informatie over de mogelijke daders van de mishandeling en hun verblijfplaats. De agenten gingen naar de woning van de verdachten maar die deed op aanbellen de deur niet open. Inmiddels wezen getuigen ook een tweede verdachte aan. Deze man - 26 jaar oud en afkomstig uit Utrecht - kon direct door agenten worden aangehouden. Uiteindelijk maakte de politie de deur van de woning van de eerste verdachte open, maar troffen hem niet meer thuis aan. Een aantal buurtbewoners gaf aan dat de verdachte iets in de dakgoot had gelegd. Onderzoek wees uit dat het een tas betrof waar onder andere naast kleding een automatisch vuurwapen in zat. De identiteit van de verdachte 28 jaar uit Utrecht - is bij de politie bekend. Het onderzoek wordt voortgezet.

Man aangehouden met gestolen auto

UTRECHT Op de Huppeldijk heeft de politie een man aangehouden omdat hij reed met een gestolen voertuig.

Door getuigen werd gebeld naar de politie met de melding dat een voertuig was gestolen en gezien was ter hoogte van de Langerakbaan. Ter hoogte van de Hogeweide zagen agenten op een parkeerterrein een auto staan met een persoon erin. Bij het zien van de politie reed de bestuurder weg. De politie zette de achtervolging in omdat het voertuig gestolen bleek te zijn. De verdachte reed via de Hogeweide, Koehoornplein in de richting van de Huppeldijk. Op de Huppeldijk verloor de bestuurder de macht over het stuur, vloog uit de bocht en belandde op de kop in de sloot.

De bestuurder werd door de agenten aangesproken dat hij uit het voertuig moest komen. De 31-jarige bestuurder uit Woerden die overigens geen letsel had weigerde uit het voertuig te komen. Nadat hij meerdere malen gesommeerd werd het voertuig te verlaten, koos hij eieren voor zijn geld en kon hij worden aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten op het bureau.

Horecacontrole

UTRECHT Donderdagavond heeft de politie in een groot deel van de binnenstad een horecacontrole uitgevoerd.

De controles werden uitgevoerd in samenwerking met onder andere, de Brandweer, De keuringsdienst van Waren, de Belastingdienst, Vreemdelingendienst en een uitkeringsinstantie. Vermoedelijk mede vanwege het warme weer constateerde de keuringsdienst van waren een groot aantal misstanden, waaronder te hoge temperatuur in koelvitrines en slechte totale hygiëne.

Bij een aantal bedrijven werd door de Vreemdelingendienst twee personen aangetroffen die illegaal in Nederland verbleven. Bijzondere Wetten schreef processen-verbaal uit voor het niet aanwezig zijn van leiding en een mogelijk illegaal terras. De Brandweer wees in een aantal gevallen de horecaondernemers op brandgevaarlijke situaties en het beperkt aanwezig zijn van blusmiddelen. Een persoon werd aangetroffen die een werkeloosheid- uitkering had maar wel stond te werken.

Lastige klant

UTRECHT- Op donderdagavond werd een man aangehouden omdat hij een agent had beledigd. Omstreeks 23.55 uur kwam een 37-jarige man aan het politiebureau aan de Baden Powellweg. De man wilde aangifte doen voor een zaak waarvoor hij geen aangifte kon doen. Hem werd de deur gewezen maar viel vervolgens een andere klant lastig die net het bureau inging. De agent vertelde dat de Utrechter door moest lopen. De 37-jarige man beledigde vervolgens de agent en hierop werd hij aangehouden. In het bureau zag de man nog kans een agent een klap te geven. Hij werd ingesloten voor verhoor.