IWC gered, walvissen echter nog steeds in gevaar

24.06.2005 / 12:48 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Internat. dierenfonds - ifaw

(Den Haag/Ulsan (Korea)- 24 juni 2005) Vandaag is de 57ste jaarvergadering van de Internationale Walviscommissie (IWC) afgesloten. Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is verheugd dat de Japanse regering er niet in is geslaagd het IWC te overtuigen de voorstellen om de walvisjacht uit te breiden, aan te nemen. Sinds de IWC in 1986 een verbod om de commerciële walvisjacht uitvaardigde, heeft Japan, onder het mom van de wetenschap, al meer dan 8.000 walvissen gedood.

Japan diende formeel een voorstel in om de 'wetenschappelijke' walvisjacht in de officieel beschermde wateren van de Zuidelijke IJszee rond de Zuidpool te verdubbelen. Bovendien kondigde Japan deze week aan de jacht te willen openen op de beschermde Bultrug, Gewone vinvis en Potvis. Een meerderheid van de bij de IWC aangesloten landen stemde gisteren voor een resolutie waarin Japan werd opgeroepen het voorstel om de 'wetenschappelijke jacht' op te voeren, te verwerpen.

'De behoudende meerderheid op de IWC is gered, de walvissen echter niet. Japan dood nog steeds honderden walvissen in de Noord Pacific en is van plan om later dit jaar duizenden walvissen te doden in de door de IWC beschermde wateren rond Antarctica' zegt Marcel Bertsch directeur IFAW Nederland. 'De uitkomst van de afgelopen week is bemoedigend, maar de overige landen dienen actie te ondernemen om het doden van walvissen onder de mom van 'wetenschappelijke' doeleinden te beëindigen'.

Ook Nederland heeft deze week tegen beide resoluties van Japan gestemd. Echter Nederland diende in eerste instantie een voorstel voor een resolutie in waarbij geleidelijk commerciële walvisjacht toegestaan zou worden. Uiteindelijk heeft Nederland zich teruggetrokken.

Japan is teleurgesteld dat ze er niet in geslaagd zijn om een meerderheid te krijgen voor hun plannen om de walvisjacht te vergroten. Een Japanse woordvoerder beloofde dat 'door de kentering in de geschiedenis van de IWC - het omslagpunt snel zal volgen' binnen het internationale orgaan, aangezien onder de bij de IWC aangesloten landen deze week nog maar een kleine meerderheid zich wil inzetten voor de bescherming van walvissen. Vier nieuwe lidstaten, Nauru, Gambia, Togo en Kameroen, besloten enkele dagen voor de bijeenkomst van het IWC lid te worden. Japan heeft aangegeven te verwachten dat meer nieuwe leden zich zullen aansluiten bij de volgende jaarlijkse IWC-bijeenkomst gehouden in St. Kitts en Nevis.

Einde

Noot aan de redactie:

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het:

IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag


- Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070 335 50 11, gsm 06 12 991 703 E-mail: ybrook@ifaw.org

- Danielle de Lange, afd. Communicatie tel.070 335 50 11, e-mail : ddelange@ifaw.org.

Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te verschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.