Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Aa of Weerijs, Bovenmark en Molenleij niet meer toegestaan

printversie

Onttrekken van oppervlaktewater nu ook voor Aa of Weerijs, Bovenmark en Molenleij niet meer toegestaan

Waterschap Brabantse Delta heeft het verbod om water te onttrekken uit oppervlaktewater voor onder andere het beregenen van het land uitgebreid naar gebieden rondom Breda. Het verbod is nu ook ingesteld voor de rivieren Aa of Weerijs, Bovenmark en Molenleij. In gebieden die voor de wateraanvoer en -afvoer gebruikmaken van deze rivieren en de zijlopen daarvan, mag geen water meer uit sloten en beken worden gepompt, bijvoorbeeld om het land te besproeien.

Tot deze maatregel is besloten omdat door de aanhoudende droogte en de huidige weersverwachting de waterstand in deze waterlopen gedaald is of verder dreigt af te nemen. Een te lage waterstand in sloten, beken en rivieren kan leiden tot zuurstoftekort omdat er geen stroming meer is. Het water warmt daardoor ook op wat vissterfte tot gevolg kan hebben. Uiteindelijk kan de sloot droogvallen waardoor ook waterplanten en andere (water)dieren sterven. De neerslag die is voorspeld voor zaterdag en de dagen daarna is onvoldoende om het waterpeil te laten stijgen.

De afgelopen dagen stelde het waterschap al zo'n verbod in voor de Hultense Leij ten zuidwesten van Tilburg en voor de Omleiding Bakkersberg en de Molenbeek bij Roosendaal, de Ligne ten westen van Halsteren en de Woensdrechtse en Ossendrechtse Kil. Het verbod om water te onttrekken blijft hier voorlopig van kracht.

In de rest van het werkgebied van het waterschap is de situatie (nog) niet zodanig dat de beregening daar ook beëindigd moet worden. Het is nog niet bekend hoe lang het beregeningsverbod van kracht blijft.
---