Politie Groningen

Persberichten vrijdag 24 juni 2005

Provincie Groningen 24-06-2005 -

Snelheidscontroles regio: donderdag
Holwierde: Rijksweg N33
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 435 voertuigen, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 122 km.
Nieuwe Pekela: Provincialeweg N366
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1430 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 115 km.
Vlagtwedde: Weenderstraat
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 190 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 94 km.
Toornwerd: Onderdendamsterweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 247 voertuigen, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 120 km.

Delfzijl: bromfietser gewond
Bij een verkeersongeval aan de Zeis in Delfzijl is donderdagmorgen een 18-jarige bromfietser uit Delfzijl gewond geraakt. Het slachtoffer kwam vanuit de richting Wendakker en reed vanaf het fietspad de Zeis. Op. Hij kreeg daarbij geen voorrang van een bestelauto, bestuurd door een 33-jarige man uit Appingedam. De bromfietser probeerde door krachtig remmen een aanrijding te voorkomen, maar gleed onderuit en kwam daarbij onder de bedrijfsauto terecht. Het slachtoffer liep armletsel op en is overgebracht naar een ziekenhuis.

Opende: licht letsel bij verkeersongeval
Een 17-jarige bromfietser en een 51-jarige automobiliste, beiden uit Opende zijn donderdagmorgen licht gewond geraakt bij een verkeersongeval aan Topweer in hun woonplaats. De bromfietser reed vanaf en uitrit op en zag daarbij de naderende auto over het hoofd. De bromfietser werd door de auto geraakt, maar doordat de automobiliste uitweek liep hij slechts een lichte tik tegen een arm op. De automobiliste echter botste tengevolge van de uitwijkmanoeuvre tegen een boom. Zij liep schouder- en aangezichtletsel op, maar kon na behandeling door ambulancepersoneel ook naar huis. De bromfietser behoefde geen medische verzorging. De auto van de vrouw is door een berger afgevoerd.

Blijham: politie houdt beschonken automobilist aan
Wegens rijden onder invloed heeft de politie donderdagnacht aan de Winschoterweg in Blijham een 51-jarige automobilist uit Drieborg aangehouden. Bij een routinecontrole bleek de verdachte te veel te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.15 promille werd gemeten. De man is na verhoor met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Muntendam: vernieler van fiets aangehouden
Aan de Westerbrink in Veendam heeft de politie donderdagavond een 18-jarige inwoner van Zuidbroek aangehouden. De man wordt verdacht van vernieling van een fiets. Samen met twee makkers fietste de verachte over de Tussenklappen in Muntendam. De weg werd daar enigszins geblokkeerd door een groep scholieren waardoor de doorgang voor de drie wat lastig werd. Om zijn ongenoegen hieromtrent kenbaar te maken schopte de verdachte tegen de fiets van één van de scholieren (13). De fiets raakte beschadigd en het drietal maakte zich uit de voeten. Een begeleidster van de schoolklas waarschuwde de politie en de verdachte kon worden aangehouden. De verdachte werd meegenomen en is na verhoor met een proces-verbaal heengezonden. Hij ontkent tegen de fiets te hebben geschopt maar er wel al dan niet opzettelijk tegenaan te zijn gereden.

Nieuwe Pekela: beschonken brommobieler botst
De politie heeft donderdagavond aan de Kerkstraat in Nieuwe Pekela een 57-jarige bestuurder van een brommobiel aangehouden. De man reed in zijn woonplaats met zijn voertuigje achteruit en botste daarbij tegen een geparkeerde auto die daardoor beschadigd raakte. De politie werd in kennis gesteld en bij onderzoek bleek de brommobieler te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse
1.5 promille alcohol werd gemeten. De verdachte is van verhoor met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Delfzijl: man gewond bij val met fiets
Een 63-jarige inwoner van Delfzijl is donderdagmiddag gewond geraakt aan de Borgweg in Farmsum. De man kwam door onbekende oorzaak met zijn fiets te vallen. Hij moest met hoofd- en schouderletsel naar een ziekenhuis worden gebracht.

Groningen: politie houdt man aan na mishandeling
Wegens mishandeling van een 53-jarige plaatsgenote heeft de politie donderdagmiddag een 18-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De verdachte liep met twee onaangelijnde honden aan de Kajuit. De vrouw maakte daarover een opmerking waarop de man één van de honden een klap met een riem gaf. Toen de vrouw en andere omstanders daarover hun ontsteltenis uitten werd de man kwaad en liep op de vrouw af en spuugde haar in het gezicht. Ook hierover uitte de vrouw haar ongenoegen waarop de inmiddels erg boze man haar in het gezicht sloeg. De vrouw waarschuwde de politie en op aanwijzing van getuigen kon de verdachte worden aangehouden. De man is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: automobilist gewond bij ongeval
Een 27-jarige automobilist uit Groningen is donderdagnacht gewond geraakt bij een verkeersongeval aan de Kastanjelaan in Groningen. De man reed in zijn auto in de richting van de Eikenlaan en raakte vermoedelijk door te hoge snelheid in een flauwe bocht de controle over de auto kwijt. Hij botste daarbij tegen drie geparkeerde auto s aan. De bestuurder liep borst, nek- en hoofdletsel op en is overgebracht naar een ziekenhuis. In verband met mogelijk alcoholgebruik is van de verdachte een bloedproef genomen. De beschadigde autos zijn door een berger afgevoerd.

Groningen: aanhoudingen na mishandeling
Twee mannen in de leeftijd van 17 en 19 jaar zijn donderdagnacht door de politie aangehouden. Beide verdachten kregen in de Peperstraat ruzie met een 19-jarige plaatsgenoot. De toedracht van de ruzie is nog niet duidelijk. Het slachtoffer werd echter geschopt en kwam op de grond te liggen waarna hij nog rake klappen kreeg van de verdachten. De man moest voor behandeling naar een ziekenhuis worden gebracht. De schermutselingen werden vastgelegd door de binnenstadscameras maar bij de komst van de politie waren de verdachten verdwenen. Eén van hen (17) werd echter enige tijd later opnieuw met behulp van de cameras gesignaleerd en kon toen aan de Grote Markt worden aangehouden. De man werd meegenomen naar het bureau en is ingesloten voor nader verhoor. Zijn 19-jarige medeverdachte meldde zich korte tijd later aan het bureau. Ook hij is aangehouden en ingesloten.

Groningen: alcoholcontroles
Op diverse plaatsen in Groningen en in Haren heeft de politie donderdagmiddag en avond controles op het gebruik van alcohol in het verkeer gehouden. Daarbij werden 480 autos gecontroleerd. Vier mensen kregen een bekeuring voor rijden onder invloed. Alle vier werden ze in Groningen aangehouden. De hoogste scoorde haalde een 43-jarige automobilist uit Groningen. Hij werd aan de Rijksweg aangehouden en bleek 1 promille in zn bloed te hebben. Alle vier de bestuurders zijn na verhoor heengezonden en kregen naast een proces-verbaal allen een rijverbod voor enkele uren opgelegd.

Groningen: Politie zoekt getuigen overval Kraneweg
De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval bij een tabak en detailhandel aan de Kraneweg in Groningen. Donderdagmorgen omstreeks 9.00 uur werd de winkel overvallen door een gemaskerde man die met een vuurwapen de winkelbediende bedreigde en de inhoud van de kassa voor zich opeiste. Nadat hij het geld had gekregen verliet hij de winkel met het geld in een plastic tas. Hij rende vervolgens weg en ontdeed zich van het masker. Even verderop pakte hij een fiets waarna hij in de richting van de Verlengde Visserstraat reed. Hij verdween via de Melkweg richting Noorderplantsoen uit het zicht. Tijdens de overval was er een vrouw in de winkel en drie meisjes van circa 15 jaar oud. Toen de man de winkel uitrende waren er mensen op straat die mogelijk de dader hebben gezien en misschien een goed signalement kunnen opgeven van de man, omdat hij zijn masker toen afdeed. De politie wil graag in contact komen met deze mensen. Zij worden verzocht te bellen met het roofcoördinatieteam van de politie in Groningen, telefonisch te bereiken onder nummer 0900-8844 (lokaal tarief).