Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 24 juni 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De fokkerij in Vlaanderen streeft twee doelstellingen na: het ter beschikking stellen van het meest geschikte fokmateriaal aan de sector en het instandhouden van originele bloedlijnen in de diverse diersoorten en zo het genetische materiaal bewaren. Om deze doelstellingen te concretiseren worden fokkersverenigingen erkend en belast met opdrachten. De Europese regelgeving laat toe dat meer dan één vereniging erkend kan worden, ook voor eenzelfde ras. Een concreet gevolg van die mogelijk organische groei aan fokkersverenigingen is de grote versnippering aan kennis, middelen en de niet-doelmatige concurrentie tussen de verenigingen onderling. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed over de uitbouw van fokkerijstructuren in Vlaanderen. Doel is de structuren van de Vlaamse fokkerij te stroomlijnen onder het motto "samenwerking waar het kan en onafhankelijk waar het moet". Het besluit regelt de indeling van diverse verenigingen in zes fokkerijsectoren. De bevoegde minister deelt de fokkersverenigingen in één van deze sectoren in en duidt de leidende vereniging binnen een sector aan. De erkenningsvoorwaarden en basistaken van een fokkerijcentrum worden nader bepaald. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een convenant met de VZW 11-Daagse Vlaanderen-Europa voor de realisatie van de 11-juli vieringen in 2005. Hiervoor wordt een subsidie van 843.000 euro voorzien. Voor 2006 zal nagegaan worden in welke mate het project Vlaanderen Feest niet zelf kan georganiseerd worden. Verder zal worden onderzocht in welke mate de omkaderingskosten van het project kunnen geminimaliseerd worden.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2- programma West-Vlaanderen voor de periode 2000-2006 beslist de Vlaamse Regering tot co-financiering van het EFRO-project 'Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum Oostende
- Bouw Infrastructuur'. De subsidie bedraagt 1,55 miljoen euro.


* * *

De Vlaamse Regering bekrachtigde op 7 mei 2004 het decreet tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap 'Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen' ofwel 'Flanders Invest and Trade (FIT)', waarbij 'Export Vlaanderen' en de 'Dienst Investeren Vlaanderen' worden samengevoegd tot één organisatie. De missie van het agentschap bestaat erin om, als element in de sociaal- economische ontwikkeling in Vlaanderen, door zijn binnen- en buitenlandse netwerk het internationaal ondernemen te bevorderen door het aanbieden van kwalitatief hoogstaande en specifieke diensten aan alle ondernemingen in Vlaanderen. Het agentschap heeft verder als missie buitenlandse investeringen aan te trekken. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat de inwerkingtreding van het decreet vastlegt op 1 juli 2005. De Vlaamse Regering beslist tevens een nieuwe decretale rechtsgrond te creëren voor de toekenning van subsidies voor activiteiten ter bevordering van het internationaal ondernemen, ter vervanging van de huidige rechtsgrond van het oprichtingsdecreet Export Vlaanderen, die voorlopig behouden blijft. De bevoegde minister wordt gelast om het besluit aan te vullen door een rechtsopvolgingsbesluit dat de specifieke elementen rond de overdracht van rechten, verplichtingen en goederen regelt, en een instellingsspecifiek besluit dat de overdracht van het personeel van Export Vlaanderen en de Dienst Investeren in Vlaanderen naar FIT regelt.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering heeft de toekenning van de gewestwaarborg goedgekeurd in het kader van de eerste emissie van het ARKimedes-fonds. Het gaat om een bedrag van 75 miljoen euro. De eerste emissie is gepland voor september. De belegger zal kunnen intekenen op aandelen, obligaties of unit (tien aandelen en vier obligaties).

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomsten tussen de Belgisch- Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Madagaskar, Mauritanië, Mozambique en Peru.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering beslist tot invoering van een weerwerkpremie. Dat is een premie voor oudere werknemers met als doel de werkzaamheidsgraad van oudere werknemers in Vlaanderen te verhogen. De weerwerkpremie gaat uit van een activerende benadering van oudere werknemers door naast het verbeteren van de tewerkstellingsperspectieven voor ouderen (via onder meer opleiding, leeftijdsbewust HRM en sensibilisering van ondernemingen) hen ook financieel te stimuleren om aan het werk te blijven. De premie bedraagt maximaal 150 euro per maand gedurende een periode van maximaal 12 maanden. De doelgroep bestaat uit werknemers van ministens 50 jaar oud en met 25 jaar loopbaananciënniteit, die deelnemen aan actieve herplaatsingsprocedures (via outplacement, loopbaan- begeleiding, enz.), en zo een duurzame job vinden bij een nieuwe werkgever. Voor dit jaar wordt er 6,5 miljoen euro voor deze maatregel voorzien, volgend jaar wordt dit bedrag verhoogd naar 13,5 miljoen euro.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren beslist de Vlaamse Regering principieel tot het toekennen van een hogere puntenenveloppe aan de scholengemeenschappen basisonderwijs. Hierdoor wordt de mogelijkheid versterkt dat de scholengemeenschappen een middenkader uitbouwen. De basispuntenenveloppe wordt opgetrokken van 21 naar 63 punten en er wordt voorzien in een quasi lineaire verhoging voor grotere scholengemeenschappen. Daarnaast wordt voorzien dat met de stimuluspunten en de vrij aan te wenden punten uit de individuele puntenenveloppes één betrekking in het ambt van directeur basisonderwijs kan worden ingericht (of twee halftijdse betrekkingen). Na de onderhandelingen wordt het besluit voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. De wijziging betreft de toevoeging van een nieuwe onderafdeling onder 'Hoofdstuk III- Onderwijzend personeel, afdeling B - Aanvullende lestijden', namelijk aanvullende lestijden voor lichamelijke opvoeding in het lager onderwijs. Deze bijkomende aanvullende lestijden zullen enerzijds de werkdruk van de onderwijzers verlagen en anderzijds de fysieke conditie van de leerlingen verhogen. Na de onderhandelingen wordt het besluit voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 27 juni 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs. Dit besluit moet worden aangepast aan de nieuwe regelgeving, onder meer naar aanleiding van de invoering van de Bachelor-Master-structuur in het hoger onderwijs en van de nieuwe ambtenstructuur in de categorie van het beleids- en ondersteunend personeel. Daarnaast zal ook de inzetbaarheid van personeelsleden worden versoepeld en wordt het besluit technisch op een aantal punten aangepast en vereenvoudigd. Het besluit wordt met het oog op onderhandelingen voorgelegd aan de betrokken actoren en vervolgens voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 31 juli 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het buitengewoon onderwijs. Dit besluit moet worden aangepast aan de nieuwe reglementering, onder meer naar aanleiding van de invoering van de Bachelor-Master-structuur in het hoger onderwijs. Daarnaast zal ook de inzetbaarheid van personeelsleden worden versoepeld, onder meer voor het ambt kinderverzorger in het buitengewoon basis- en secundair onderwijs, voor bepaalde directieambten en voor het ambt van coördinator en van leraar algemene en sociale vorming in het buitengewoon secundair onderwijs. Het besluit wordt ook technisch op een aantal punten aangepast en vereenvoudigd. Het wordt met het oog op onderhandelingen voorgelegd aan alle betrokken actoren en vervolgens voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De huidige regelgeving op de organisatie van het voltijds gewoon secundair onderwijs verplicht de
onderwijsinstellingen tot een schoolreglement, bestaande uit een studie-, orde- en tuchtreglement. Een schoolreglement draagt bij tot de rechtsbescherming van zowel onderwijsinrichter als leerling. Op het vlak van de definitieve uitsluiting, de zwaarste tuchtsanctie, is het opportuun deze rechtsbescherming te versterken door de regelgeving bij te sturen. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit op de organisatie van het voltijds gewoon secundair onderwijs. Enerzijds wordt de mogelijkheid voorzien om een uitsluiting tot het einde van het schooljaar uit te stellen, anderzijds blijft de uitgesloten leerling ingeschreven in en desgevallend opgevangen door de school in afwachting van inschrijving in een andere school. Het besluit wordt met het oog op onderhandelingen voorgelegd aan alle betrokken actoren en vervolgens voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit van 24 mei 2002 over de organisatie van onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers in het gewoon voltijds secundair onderwijs. In het secundair onderwijs wordt de onthaalklas gelijkgesteld met een vak dat in de eerste graad van het secundair onderwijs wordt ingericht. Om deze redenen krijgen licentiaten die les geven in de onthaalklas een lagere verloning en maken ze ook geen kans op een vaste benoeming. De wijziging van het besluit beoogt een gelijkstelling voor licentiaten van de uren onthaalonderwijs met een opdracht als leraar in de tweede graad secundair onderwijs. Dit maakt een einde aan de ongelijke behandeling van de licentiaten in het onthaalonderwijs. Na de onderhandelingen wordt het besluit voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van een beleid gericht op administratieve vereenvoudiging en versterking van lokale autonomie, beslist de Vlaamse Regering principieel de beslissingsbevoegdheid in verband met het wettigen van schoolverlet van leerlingen van het secundair onderwijs volledig aan de onderwijsverstrekkers over te dragen. De huidige regelgeving op de wettiging van afwezigheden maakt een opsplitsing naar beslissingsbevoegdheid. Naast bepaalde afwezigheden die van rechtswege gewettigd zijn mits voorlegging van de nodige schriftelijke bewijsstukken, kan in sommige gevallen de schooldirectie zelf bepalen om een afwezigheid al dan niet te regulariseren, terwijl in andere gevallen een beslissing dient genomen te worden door het onderwijsdepartement op gemotiveerde vraag van de school. Het aantal aanvragen waarover de centrale overheid aldus beslist, bedraagt gemiddeld 1.200 per schooljaar. Vanaf het schooljaar 2005-2006 wordt de beslissingsbevoegdheid in alle gevallen aan de school overgelaten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Uitvoering gevend aan de CAO VII - leerplichtonderwijs en in het kader van de vooropgestelde beperking van de administratieve planlast voor het onderwijsveld wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle betrokken actoren, opnieuw principieel het besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Met dit besluit worden de zonale en interprovinciale reaffectatiecommissies tijdelijk buiten werking gesteld. De procedures voor terbeschikkingstelling en reaffectatie worden vereenvoudigd. Recente evaluaties tonen immers aan dat het systeem van verschillende opeenvolgende reaffectatiecommissies in vraag kan worden gesteld met betrekking tot de efficiëntie en kostenbeheersing. Uit deze evaluaties blijkt dat er een onevenredig grote input is ten opzichte van de eerder beperkte output. Daarnaast vergt de definitieve invoering van de scholengemeenschap in het basisonderwijs met ingang van 1 september 2005 ook nog een aantal technische ingrepen in de regelgeving. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Ondanks alle inspanningen voor democratisering van het onderwijs en de toename van het opleidingsaanbod blijft Vlaanderen geconfronteerd met een probleem van laaggeletterdheid. 15 tot 18% van de Vlaamse bevolking beschikt over onvoldoende basiscompetenties inzake taal, rekenen en computervaardigheden om zich adequaat te handhaven in de moderne samenleving. Hiermee scoren we slechter dan onze buurlanden. Met het oog op een strategische aanpak van de geletterdheidproblematiek keurde de vorige Vlaamse Regering de doelstellingennota 'Geletterdheid verhogen' goed. De Vlaamse Regering keurt nu het strategisch plan goed met betrekking tot het verhogen van de geletterdheid in Vlaanderen. De bevoegde minister wordt gelast een ambtelijke werkgroep samen te brengen die belast wordt met het leggen van prioriteiten, het uitwerken van een stappenplan 2005-2011 en van een budgettair kader. Het resultaat wordt nog in 2005 voorgelegd aan de Vlaamse Regering. De voor 2005 voorziene acties zullen al worden uitgevoerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

In het kader van de time-outprojecten voor welzijn en onderwijs kent de Vlaamse Regering subsidies toe aan volgende verenigingen: VZW Jongeren-voor-Zorg en VZW ARKTOS in Antwerpen (197.000 euro), VZW SWOB in Brugge (161.000 euro), VZW De Werf in Sint-Amandsberg (37.000 euro) en VZW Jongerencentrum Cidar/Koïnoor in Kortenberg (148.000 euro). Alle projecten moeten schooluitval van jongeren opvangen en ze binnen een korte periode opnieuw integreren in dezelfde school of studierichting, tenzij zich, in het belang van de jongere, een andere keuze opdringt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Sinds het aanslagjaar 1999 gebeurt de inning van de onroerende voorheffing (OV) door het Vlaams Gewest zelf. De Vlaamse Regering sloot een contract met CIPAL af om dit namens het gewest te doen. Op 27 juni 2003 werd dit contract verlengd, maar opgedeeld in 2 delen: een deel dat loopt tot 30 april 2007 inzake administratieve processen en een deel tot 31 december 2008 voor ICT- processen. De Vlaamse Regering beslist de Vlaamse minister van Financiën en Begroting en de Vlaamse minister van Bestuurszaken te gelasten de nodige schikkingen te treffen opdat de administratieve processen, zoals de afhandeling van bezwaren, het verstrekken van informatie, enz., vanaf 1 mei 2008 door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap of de bevoegde dienst intern kunnen worden behandeld en verwerkt. Daartoe moeten belangrijke procedurale stappen gezet worden zoals het opzeggen van het contract voor 30 juni 2006 en het voorbereiden van de statutaire werving (incl. examen) voor het benodigde aantal ambtenaren.


* * *

De Vlaamse Regering verdeelt een deel van de netto opbrengsten van de Nationale Loterij over diverse basisallocaties.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering keurt het subsidiebesluit goed voor de meerjarige werking van kunstenorganisaties, organisaties voor kunsteducatie, voor sociaal-artistieke werking, periodieke publicaties en voor steunpunten. Het betreft de eerste uitvoering van het Kunstendecreet dat voor de verschillende actoren in de diverse velden van de kunsten de mogelijkheid voorziet om voor hetzij een vierjarige, hetzij een tweejarige periode een structurele subsidie te ontvangen. In totaal werden 252 aanvragen ontvangen en beoordeeld en wordt er zo'n 100 miljoen euro voorzien, waarvan 36 miljoen euro voor de zogenaamde grote instellingen. De rest wordt verdeeld over de diverse velden bestreken door het Kunstendecreet.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over drie voorstellen van decreet van Bart Caron, Kris Van Dijck, Steven Vanackere, Dany Vandenbossche en Herman Schuermans houdende wijziging van respectievelijk het decreet op de privaatrechterlijke culturele archiefwerking, het subsidiedecreet van organisaties volkscultuur en de oprichting van het Vlaams centrum voor Volkscultuur, en het subsidiedecreet cultureel-erfgoedbeleid. Doel van de voorstellen is een oplossing te voorzien voor een juridisch vacuüm binnen het erfgoeddecreet, waardoor een aantal instellingen die eind 2004 een aanvraag hebben ingediend voor erkenning in een onduidelijke rechtspositie verkeren. Tegelijkertijd worden er kleine aanpassingen doorgevoerd om de reservevorming van alle erfgoedinstellingen op elkaar af te stemmen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomst tot wijziging van de Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan (de zogenaamde ACS- staten). De overeenkomst combineert politiek, handel en ontwikkeling. De wijziging komt tegemoet aan de nieuwe politieke noden en aan de behoeften in verband met veiligheid. Daarnaast moet ze ook de instrumenten voor samenwerking op financieel vlak hernieuwen.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorstel van decreet van Johan Sauwens, Dany Vandenbossche, Marnic De Meulemeester, Herman Lauwers en Jan Peumans houdende wijziging van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Doel van het voorstel is een meer neutrale formulering van de herplaatsingsmogelijkheden in de topfuncties van N-niveau en niveau algemeen directeur, zonder uitspraken te doen over de aard van de rechtspositie (mandaat of vaste benoeming).


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorstel van decreet van Johan Sauwens, Jan Peumans, Herman Lauwers, Dany Vandenbossche en Marleen Vanderpoorten over de toekenning van de mogelijkheid tot sluiting van beroepsinlevingsovereenkomsten aan sommige rechtspersonen. De beroepsinlevingsovereenkomsten werden in het leven geroepen door de Programmawet van 2 augustus 2002. Het is de bedoeling om hiervan gebruik te maken bij het aanbieden van bezoldigde werkervaringsplaatsen in het kader van het actieplan 'meer en betere stageplaatsen bij de Vlaamse overheid'. Voor wat de Vlaamse openbare instellingen (VOI's) betreft is hiervoor een decretale basis nodig, die met voorliggend voorstel tot stand wordt gebracht.


* * *

De Vlaamse Regering vernieuwt de raad van bestuur van de CVBA Jobpunt Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit van 28 mei 2004 over de erkenning en financiële ondersteuning van verblijven in het kader van 'Toerisme voor Allen'. De wijziging betreft de titulatuur van de voorzitter van de technische commissie brandveiligheid en de samenstelling van de commissie. De voorzitter wordt de leidend ambtenaar of ereleidend ambtenaar van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap of zijn afgevaardigde. Er worden twee bijkomende leden toegevoegd aan de commissie, zijnde twee vertegenwoordigers van 'Toerisme voor Allen'- verblijven.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren beslist de Vlaamse Regering principieel tot toewijzing van een aantal personeelsleden van de administratie Waterwegen en Zeewezen aan de verzelfstandigde Agentschappen 'Waterwegen en Zeekanaal' en 'De Scheepvaart', en de overdracht van de personeelsgebonden goederen. De toewijzing gebeurt op basis van het takenpakket van elk personeelslid. Het besluit wordt, na de onderhandelingen, voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de vergoeding verschuldigd door de gebruikers van het verkeersbegeleidingssysteem (VBS) voor vaartuigen. De 'lengte-definitie' van vaartuigen moet aangepast worden om verschillende berekeningen van het BVS-tarief te voorkomen. Tevens wordt ook een aanpassing doorgevoerd met betrekking tot de nieuwe radartoren Oostdijck.


* * *

De Vlaamse Regering beslist om het arrest van het Hof van Beroep in Brussel inzake een aanvaring tussen twee door Belgen geloodste schepen in 1970 uit te voeren. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding van bijna 776.000 euro (plus intresten en gerechtskosten) aan Interocean Shipping Company. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vòòr de regionalisering. Ze legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering principieel tot oprichting van twee intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid (IVA), met name 'Agentschap voor Natuur en Bos' en 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek'. De oprichtingsbesluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de inwerkingtreding van het decreet Huizen van het Nederlands regelt op 1 juli 2005. Door de implementatie van het decreet van 7 mei 2004 'Huizen van het Nederlands' op 1 juli 2005, dus na afloop van de huidige projectfase, verkrijgen de Huizen van het Nederlands na vijf opeenvolgende experimentele fasen een structurele, decretale verankering. Op die manier kan de werking van en de dienstverlening door de Huizen zonder onderbreking worden gecontinueerd. Daarnaast kan de procedure van besluitvorming met betrekking tot de uitvoering van een aantal decretale bepalingen worden voortgezet.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit over snelheidsbegrenzers. Het KB voert een Europese richtlijn in, waardoor alle voertuigen met een Maximale Toegelaten Massa hoger dan 3,5 ton uitgerust worden met een snelheidsbegrenzer. De Vlaamse instemming wordt wel gekoppeld aan de eis dat de erkenning tot installateur van snelheidsbegrenzers op een parallelle wijze voorzien wordt als de erkenning tot installateur van tachografen.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----